Vložil lake, 3. Prosinec 2015 - 20:31

Váš dotaz je zmatečný, vážený(á) soused_ka. Nikdo zde netvrdil, že by se o výši záloh mělo rozhodovat jinde než na shromáždění. Vždyť je to uvedeno v § 15 odst. 2 ZoVB.

Ale k rozhodnutí o výši a účelu záloh musí vlastníci mít napřed schválený plán oprav! Nelze přece tvrdit, že např. výměna oken je NUTNÁ, když vlastníci odmítli si tuto opravu schválit tříčtvrtinovou většinou všech (§ 11 odst. 5 ZoVB). V tom případš k výběru záloh na okna není právní důvod.

A i kdyby oprava oken byla schválena, to samozřejmě nestačí. K rozhodnutí o výši NUTNÝCH záloh se musí ještě plán oprav srovnat s finančním plánem SVJ. Co když je částka na okna již našetřena? Míní snad někdo, že za tohoto stavu lze vlastníkům předepsat jakoukoliv zálohu na výměnu oken?

Teprve existuje-li Reserve study (schválený plán oprav domu a finanční plán SVJ), pak teprve mohou vlastníci rozpoznat jaká výše záloh bude nutná ke krytí nákladů SVJ v příštích měsících a následujících letech. A tuto výši záloh by si měli odhlasovat. Jinak riskují, že některý rozumný vlastník napadne usnesení soudně pro rozpor se zákonem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.