Vložil lake, 2. Prosinec 2015 - 2:52

SVJ(2000) nemá a nikdy nemělo právní způsobilost rozhodovat o zateplení či jiném technickému zhodnocení cizího majetku. Proto také SVJ(2000) není oprávněno ani stanovit, ani vybírat na takový účel dlouhodobé zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB.

O těchto věcech rozhoduje zcela správně pouze vlastník tohoto majetku, nikoliv jeho sluha. O technickém zhodnocení společných částí domu rozhodují sami spoluvlastníci bez ohledu na existenci či neexistenci SVJ, a to podle § 11 odst. 5 ZoVB. To není nějaký teoretický výklad, a určitě to nelze nazývat ani „jeden z teoretických výkladů“. To je prostě fakt. Je to přímo obsaženo v ZoVB.

Podle § 9 ZoVB platí, že SVJ(2000) „je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu“.

Zcela jiná otázka je, že SVJ(2000) je oprávněno „… vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona“, tedy může provádět i technické zhodnocení cizího majetku, pokud tak vlastníci jednotek rozhodli.

V tom případě se ovšem neuplatní ustanovení ZoVB; SVJ(2000) jedná mimo správu domu vykonávanou právnickou osobou. Je v právním postavení jako každý jiný zhotovitel (viz obecná zákonná úprava vztahu příkazce a příkazníka). Právě proto nelze vlastníkovi jednotky vnutit většinovým hlasováním skládání dlouhodobých záloh na budoucí technické zhodnocení: zákon neukládá vlastníkům jednotek povinnost hradit dlouhodobé zálohy na účet SVJ z důvodu, který nespadá pod správu domu.

Skutečnost, že pod správu domu vykonávanou právnickou osobou SVJ(2000) nespadá rozhodování o technickém zhodnocení, je uvedena v zákonu č. 103/2000 Sb. (novela provedena zákonem č. 451/2000 Sb.).
--------------------------------------------------------------------------------------

Pokud jde o úvodní dotaz:
Pořízení majetku do vlastnictví SVJ je možné. Byt by musel být určen k výkonu hlavní činnosti, kterou je správa domu. Jde však o zjevně nerozumný postup a pochybuji, že vlastníci se zdravým rozumem by věnovali své peníze na to, aby si cizí právnická osoba pořizovala nemovitý majetek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.