Vložil lake, 17. Listopad 2015 - 6:03

Pane podnikateli po přeškolení,

je známo, že vyhláška č. 372/2001 Sb. je neurčitá a nepoužitelná, neboť neobsahuje to nejdůležitější: pravidla rozúčtování nákladů. Rozepíšu to podrobněji:

  1. Vyhláška neobsahuje určitá a použitelná pravidla pro rozúčtování nákladů na službu vytápění.
  2. Vyhláška je pro rozúčtování nepoužitelná.
  3. Každé SVJ má mít shcválena pravidla vlastní, a to dokonce všemi vlastníky jednotek, viz § 6 zákona č. 67/2013 Sb..
  4. Vy jako pouhý rozúčtovatel nejste v pozici, abyste nahrazoval opomenutí autora vyhlášky či absenci vůle vlastníků jednotek; nejste oprávněn vymýšlet si a aplikovat vlastní soukromá pravidla. Použití Vašich pravidel je svévole v rozporu se zákonem, jestliže ta pravidla Vám nepředalo SVJ jako závazná pro dům. A SVJ by Vám mělo předat pouze taková pravidla, která byla schválena „ujednáním všech vlastníků jednotek.“. K tomu viz § 6 zákona č. 67/2013 Sb.
  5. Pokud nepostupujete podle pokynů objednatele a vymýšlíte si vlastní neschválená pravidla v rozporu se zákonem, riskujete, že vaše vyúčtování bude označeno za vdné od samého počátku a bude reklamováno ze strany objednavatele. To byste si mnoho nevydělal.

Toto Vám na školení nikdo neřekl?

Od 1.1.2016 budou v platnosti nová vyhláška č. 269/2015 Sb., která nahrazuje vyhlášku č. 372/2001 Sb.. Novou vyhlášku připravovali stejné neschopní ouředníci, kteří sedí na ministerstvu a připravovali před 15 lety i vyhlášku č. 372.

Nová vyhláška je ještě horší než ta stará. Zatímco stará vyhláška byla „jen“ neyrčitá, nesrozumitelná a nepoužitelná, nová vyhláška je naopak ve věci dodatečných korekcí určitá a srozumitelná, avšak tato část vyhlášky je neplatná pro rozpor s dobrými mravy.

Narazil jste na to sám: prostup tepla mezi byty ovlivňuje vždy jen bezprostředně sousedící byty. Pouze mezi sousedními byty se odehrává předávání tepla přes stěny, stropy a podlahy. Korekce při překročení průměrných nákladů bny se měly dít pouze mezi sousedícími byty. Nová vyhláška však pro korekce obsahuje přesný (a nemravný) postup, kdy korekce mají být nesmyslně „rozptýleny“ mezi všechny byty ve vytápěném objektu.

Varuji před použitím této části nové vyhlášky od 1.1.2016. Jde o postup, který by zakládal jednoznačnou neplatnost celého vyúčtování pro rozpor s dobrými mravy.

Toto Vám na školení nikdo neřekl?

Poslyšte, sám jste se přesvědčil, že přetápěný byt předává teplo přes stěny pouze k sousedům. Stejně tak nevytápěný byt „odsává teplo“ od sousedních bytů (a v nich se musí topit o to více k dosažení shodné tepelné pohody). Na korekcích plateb bytu se tedy mají podílet pouze bezprostředně sousedící byty, ze kterých bylo teplo „odsáto“ přes stěny. Nová vyhláška toto ignoruje; proto je tato její část absolutně neplatná podle § 1 odst. 2 NOZ. Korekce (vyrovnání nákladů) by tedy měla nastat pouze mezi sousedícími byty. Nikoliv mezi všemi byty v domě, jak to napsali blázniví tvůrci nové vyhlášky.

Dále:
Předpokládám, že v domech, které budete rozúčtovat, mají být podle zákona registrující přístroje na VŠECH otopných tělesech. Zpravidla se však (v rozporu se zákonem) z povinné montáže registrujících přístrojů vynechávají otopná tělesa zvaná stoupací a vratné potrubí. Tato tělesa topí bez jakékoliv regulace 24 hodin děnně a 7 dnů v týdnu. V dobře zateplených domech je stav dokonce takový, že přes tyto neměřené a neregulované radiátory se do bytů dostává až polovina tepla. K čemu za těchto okolností mají sloužit náměry indikátorů? K čemu mají ta čísílka být použita, když na polovině radiátorů žádné indikátory nejsou? Odpovězte si sám.

V bytech pod střechou nejsou žádné stoupačky. Jak se jim kompenzuje, že všichni ostatní mají zdarma neměřené a neplacené teplo, a oni nic takového nemají? K čemu je vyhláška, k čemu je zákonná povinnost instalovat registrující přístroje, když ani tento základní předpoklad není pro naprostou většinu domů splněn? Nejsou-li ondikátory na všech otopných tělesech, a neexistují-li schválená pravidla rozúčtování pro dům, lze rok 2015 rozúčtovat pouze podle započitatelných podlahových ploch (viz vyhláška č. 372/2001 Sb.).

Ale k tomuto náhradnímu způsobu rozúčtování by v domech přece nepotřenbovali žádného rozúčtovatele. To si mohou rozúčtovat sami v tabulce programu Excel či Calc, nebo s kalkulačkou v ruce. Chyba je systémová: ignoruje se vliv stoupacích potrubí, i když jej ignorovat nelze. Vydávají se nesmyslné vyhlášky, které jsou v rozporu s fyzikálními principy termodynamiky (nauky o teple).

Toto Vám na školení opravdu nikdo neřekl?

lake

P.S.
Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Ministerští ouředníci jsou dlouhodobě zoufale neschopní. Proto z nich vypadávají takové „perly“, jako je vyhláška č. 372/2001 Sb., č. 269/2015 Sb., a všechny ty „metodické pokyny“, které mají nulovou právní platnost.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.