Vložil lake, 6. Listopad 2015 - 8:52

Prohlášení vlastníka budovy je jediný dokument, který závazně určuje vztahy mezi spoluvlastníky společných částí, jejich práva a povinnosti. Obsah prohlášení ssamozřejmě nelze změnit jakýmisi stanovami jakési právnické osoby, která je pouze sluhou spoluvlastníků.

Pojištění domu není nákladem na „vlastní správu“ právnické osoby. Právnická osoba přece nepojišťuje svůj majetek, nýbrž je pojistníkem cizího majetku. Takže na nákladech pojištění se podílejí vlastníci majetku podle svých spoluvlastnických podílů.

Administrativní náklady zařazené do vlastní správy právnické osoby jsou označením spíše směšným. Administrace rovná se správa. Administrativní náklady rovnají se náklady na správu. Označení je tedy neurčité a nesrozumitelné. Muselo by být ve stanovách jednoznačně definováno o kterou skupinu nákladů jde (buď výčtem, nebo jinou definicí nevzbuzující pochybnost o příslušnosti nákladu právě do této skupiny).

Neexistuje nic, co by se mohlo nazývat „příspěvky na dlouhodobé zálohy na opravy a údržbu“. To napsal blb, který se neumí vyjadřovat. Kdo platí zálohy, nepřispívá! Skládá pouze zálohy na budoucí příspěvky na správu domu. Pokud už se to má nějak složitě pojmenovat, pak „dlouhodobé zálohy na příspěvky na opravy a údržbu domu“.

Podle § 15 odst. 2 ZoVB je zjevné, jaký je účel záloh hrazených vlastníkem jednotky a při splnění jakých podmínek je možno stanovit a vybírat krátkodobé a dlouhodobé zálohy na správu: pouze „na náklady, které bude nutné vynaložit v příštích měsících a následujících letech“ (§ 15 odst. 2 ZoVB).

Údajný věřitel je vždy povinen Vám prokázat důvod závazku (§ 1791 NOZ). Jsou-li od Vás požadovány zálohy, nemůže se tak dít bezdůvodně na neurčitý účel. Musí Vám SVJ k tomu sdělit účel každé jednotlivé zálohy a dobu jejího použití. Sdělení musí být natolik podrobné, aby Vám umožnilo zkontrolovat, zda jde o zálohy krátkodobé či dlouhodobé, zda jejich výše je přiměřená a zda jsou určeny na konkrétní a nutné budoucí náklady správy domu (§ 15 odst. 2 ZoVB).

O důvodu a době užití dlouhodobých záloh musíte tedy na požádání obdržet tak podrobnou informaci, abyste mohl v dalších letech průběžně kontrolovat, co se s Vašimi zálohami děje a zda je SVJ používá na schválený účel. Případně abyste mohl požadovat vrácení složené zálohy, jestliže odpadl důvod, ke kterému byla záloha skládána (což zahrnuje i případ, kdy marně uplynula doba stanovená pro použití zálohy na daný účel).

Podle § 1436 NOZ platí, že správce předloží beneficientovi vyúčtování správy nejméně jednou za rok. To se týká i dlouhodobých záloh. Podle § 1437 platí, že vyúčtování musí být tak podrobné, aby bylo možné ověřit jeho správnost.

Obecně je možno říci, že netuší-li SVJ na jaký účel v jakém čase je záloha určena, nejde o náklad nutný a povinnost platit takové zálohy vůbec vlastníkovi jednotky nevzniká. Pro jistotu je ovšem třeba bránit se soudně.

Jestliže některá záloha má být určena na zateplení, nejedná se o náklad na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB. Ani nejde o náklad nutný. Jde nepochybně o budoucí náklad na technické zhodnocení (zlepšení) domu. O tom nerozhoduje SVJ, nýbrž vlastníci jednotek podle § 11 odst. 5 ZoVB. Na tento účel není SVJ(2000) vůbec oprávněno vybírat dlouhodobé zálohy, neboť nejde o činnost správy domu vykonávanou právnickou osobou SVJ(2000) podle § 9 ZoVB. Je tedy vyloučeno, aby shromáždění SVJ odhlasovalo nějaké dlouhodobé zálohy na tento účel.

Jedině by SVJ mohlo stanovit krátkodobou zálohu (s dobou použití nepřesahující jeden rok), jak plyne z obecných ustanovení NOZ o správě cizího majetku (§ 2436). Případně by SVJ mohlo požadovat průběžně částečné úhrady během zhotovení nákladného díla (§ 2611).
-------------------------------------------------------

Jak už jsem napsal jinde: jsou to šmejdi, kteří čekají na Vaši nepozornost. Jakmile polevíte v ostražitosti, už Vás mají tam, kde Vás chtěli mít, a už Vás škubají.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.