Vložil lake, 4. Listopad 2015 - 14:43

Nemyslím si, že různý majetek vlastníků jednotek by se měl vždy najít na podrozvahových účtech. Naopak spíše platí, že takový majetek tam nemá co dělat.

Na podrozvahových účtech se účtuje o všem, co má podstatný vliv na posouzení majetkové a ekonomické situace účetní jednotky.

Staré prádelní stoly, pračky, mandly, vchodové dveře nepatří podle mého názoru na podrozvahový účet. Jde o majetek jiných osob, který se nachází v budově, která je ve vlastnictví těchto osob. Nejde ani o cizí majetek, který účetní jednotka používá, ani nejde o cizí majetek, převzatý účetní jednotkou do úschovy.
----------------------------------------------------

Jiný případ nastane, jakmile SVJ při své činnosti převezme do úschovy majetek vlastníků jednotek. Psalo se zde o vodoměrech. Pokud jsou vodoměry společné a po demontáži je SVJ převezme od vlastníků do úschovy (a uskladní nejlépe tak, že pouze SVJ k nim má přístup), pak o nich bude účtovat v knize podrozvahových účtů jako o cizím majetku v úschově.

Stejně tak bude SVJ vést na podrozvahových účtech technické zařízení kotelny, jestliže SVJ tento cizí majetek převzalo smluvně od vlastníka kotelny a toto technické zařízení provozuje svým jménem a na svůj náklad.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.