Vložil lake, 22. Leden 2016 - 16:51

Arveno, o údržbu se zcela jistě nejedná.

Napřed si odpovězte na otázku o co jde: je to náklad nutný podle § 15 odst. 2 ZoVB, nebo o náklad nikoliv nutný? Podle toho se pak v SVJ(2000) postupuje.

  • Na náklad, který bude v budoucnu nutné vynaložit, je shromáždění oprávněno schválit platbu dlouhodobých záloh. SVJ je oprávněno ze zákona tyto platby předepsat a vymáhat i soudně.
  • Na náklad nikoliv nutný není hromáždění oprávněno schválit platbu dlouhodobých záloh. SVJ není oprávněno tyto platby ani předepsat, ani vymáhat. Rozhodnutí o dlouhodobých zálohách na nikoliv nutný účel je účinné pouze vůči těm, kdo s takovou dobrovolnou platbou souhlasili.

Co je nutné a co není nutné závisí na mnoha okolnostech. Většinou je to tak, že např. zateplení domu, či kamerový systém, nejsou nutným nákladem. Výměna starého zdroje tepla (kotle) za nový s obdobnými technickými parametry je opravou a jde o náklad nutný, jestliže starý kotel je na konci životnosti. Naproti tomu nahrazení kotle tepelným čerpadlem je nejen technickým zhodnocením, ale zjevně jde (z větší části) o náklad nikoliv nutný, jestliže pro vytápění domu by i nadále postačoval běžný kotel jako dosud.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.