Vložil lake, 2. Listopad 2015 - 20:53
  • Pan Korky napsal: „Stávající vlastník přispívá na uvedený účel z titulu toho, že aktuálně „opotřebovává“ společné části domu.“

Pan Korky se snad mýlí, nebo nediskutuje k úvodnímu dotazu. Nejde přece vůbec o „opotřebovávání“. Je třeba mít alespoň základní znalosti o definici pojmů z oblasti technické, daňové a účetní.

Důsledkem „opotřebovávání domu“ jsou nepochybně opravy a údržba majetku. O nich však se úvodní dotaz vůbec nezmiňuje.

Dotaz byl o nákladech na budoucí technické zhodnocení, což jsou náklady, které nemají s „opotřebováváním“ domu žádnou souvislost. Nejde ani o náklad nutný ke správě domu podle § 15 odst. 2 ZoVB. Ve stejné skupině jsou kromě technického zhodnocení i přístavby, nástavby a vestavby. Ani u nich nelze hovořit o žádném „opotřebovávání“.

SVJ(2000) má právní způsobilost, která zahrnuje pouze správu, provoz a opravy domu. K tomuto účelu je SVJ oprávněno stanovit a svým jménem vymáhat příspěvky podle § 15 odst. 1 ZoVB, případně stanovit a vymáhat zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB. Pouze na tyto zálohy (částky k účelu správy domu vykonávané společenstvím) se vztahuje § 15 odst. 4 ZoVB, který stanoví, že tyto zálohy se s bývalým vlastníkem nevypořádají.

U budoucích nákladů na technické zhodnocení však nejde o činnost, která by spadala do právní způsobilosti právnické osoby SVJ(2000). Proto neexistuje zákonné oprávnění SVJ stanovit či vymáhat na tento účel dlouhodobé zálohy a ustanovení § 15 odst. 4 se nepoužije. SVJ bude povinno vrátit plátci zálohu, jejíž účel odpadl (např. proto, že plátce přestal být vlastníkem a SVJ mu nikdy nedodá dílo, na které zálohu složil).

Vlastník jednotky platil nesmyslně a zbytečně na neurčitý budoucí účel, i když nic platit nemusel. Skládal-li tedy vlastník DOBROVOLNĚ zálohy na účel nesouvisející se správou domu vykonávanou právnickou osobou SVJ(2000), jde o právní vztah podle Občanského zákoníku. Nikoliv podle ZoVB. Plátce zálohy je oprávněn vymáhat své peníze nazpět – samozřejmě teprve v případě, až zcizí jednotku.

SVJ je oprávněno strhnout bývalému vlastníkovi ze záloh částku již vynaložených nákladů za dobu, kdy vlastnil jednotku. Může jít o náklady např. na posudky, projekt, přípravu akce. Zůstatek plynoucí z vyúčtování mu samozřejmě SVJ vyplatí.

Až se v domě uskuteční zateplení, bude alikvotní podíl nákladů vymáhán na osobách, které ke dni převzetí díla objednatelem budou vlastníky jednotek v domě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.