Vložil Petr87, 1. Listopad 2015 - 23:45

Pane Werewolfe, souhlasím s Vámi v podstatě ve všem, co tady píšete.

Také neznám jediný dům, který by úvěr splácel jinak, než „z fondu oprav“.

Já bych viděl řešení následující:

Pravděpodobně každé SVJ má ve stanovách nějakým způsobem řešeno, co se má stát, pokud je třeba provést nějaká oprava, na kterou není ná účtu SVJ dostatek peněz. My v našem SVJ máme ve stanovách i prohlášení vlastníka budovy uvedeno, že jsou povinni vlastníci na takovou opravu uhradit mimořádnou zálohu ve výši podle svého spoluvlastnického podílu na účet SVJ. Kde vlastníci peníze vezmou, tam pochopitelně řešeno není, to již je problém každého vlastníka.

Schválení mimořádné zálohy na schválenou opravu bych viděl jako první krok.

Při schvalování jistě dojde k názorovému střetu, a to konkrétně ohledně financování. Názory si vymění minimálně 2 skupiny lidí: Na jedné straně lidé, kteří jsou schopní svou část zálohy bez problémů uhradit, protože disponují dostatečnými zdroji (je již jen jejich soukromou věcí, zda je mají doma v polštáři, na spořicím účtu, půjčí si je od tetičky ze Švýcarska, banky apod.), kteří pravděpodobně nebudou souhlasit s tím, aby si SVJ vzalo úvěr, z něhož by i oni měli platit úroky. Na druhé straně budou lidé méně majetní, kteří nemají zdroje k úhradě mimořádné zálohy na opravu a budou se dožadovat toho, aby si SVJ vzalo úvěr na tuto opravu.

Za východisko z nastíněné situace považuji druhý krok – poskytnutí mandátu SVJ k úvěrování těch osob, které nejsou schopny uhradit mimořádnou zálohu z vlastních prostředků.

Vlastníkům bych dal přesně stanovenou lhůtu, dokdy musí oznámit SVJ, že mají zájem využít možnost půjčky od SVJ. Sestavení smlouvy o půjčce bych svěřil právníkovi.

Třetím krokem je udělení souhlasu s přijetím úvěru SVJ od banky z důvodu zajištění financování půjček vlastníkům. Příjmy SVJ ke splácení úvěru však nebudou zajištěny „příjmy do fondu oprav“ jak obvykle požadují banky, ale příjmy z titulu smluv o půjčce.

Dále už následuje pouze případné vymáhání záloh od těch, kteří zálohy neuhradí ve stanovené lhůtě.

Situaci jsem popsal velmi zjednodušeně, ale myslím, že by pro Vás mohla být určitým vodítkem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.