Vložil lake, 22. Říjen 2015 - 14:29

Pane Werewolfe, uvažujete nesprávně. To není nějaká evropská loterie, aby se z klobouku najednou vytáhly úplně nové technické normy.

Výtahy jsou speciální technické zařízení, která se řídí sadou technických norem zaměřených na bezpečnost. U výtahů se vychází z analýzy rizik. Odborník určil rizika a pořadí naléhavosti jejich odstranění. Také dobu do kdy musí konkrétní rizika být odstraněna. Je tedy třeba vyjít z tohoto dokumentu, který existuje, pouze Vy o něm nevíte.

Problém vašeho domu je spíše je v tom, že vlastníci netuší o výtahu nic, neznají harmonogram odstraňování rizik a nerozhodli se dosud zda budou do budoucna provádět dílčí úpravy, nebo to budou řešit mnohem nákladněji rovnou novým výtahem. Nejspíš nemáte ani kalkulaci nákladů pro možné přístupy. To se pak ovšem nedá o ničem rozhodovat ani plánovat.

Pokud snad v budoucnu dojde ke změně předpisů pro výtahy, buďte ubezpečen, že budou opět stanoveny dostatečné lhůty k postupnému odstranění rizik a k přizpůsobení novým technickým požadavkům.
--------------------------------------------------------------------------------------

Předpokládané náklady musí být v první řadě podložené náklady. A to usnesením shromáždění. Protože pouze vlastníci jednotek jsou oprávněni rozhodnout o nakládání se svým majetkem. Bez ohledu na budoucí normy jen oni rozhodnou, zda:

  • výtah se nebude již opravovat ani upravovat a odstaví se, nebo
  • provedou se nezbytné dílčí úpravy k dosažení požadované míry bezpečnosti, nebo
  • provedou se rozsáhlejší úpravy s cílem navíc snížit energetickou náročnost, odstranit hlučnost atd., nebo
  • objedná se komplet výtah nový.

Vaše předpoklady či předpoklady družstva jsou bezvýznamné: ani Vy, ani družstvo nejste vlastníkem budovy. Předpokládané náklady jsou pouze ty náklady, které si vlastníci odsouhlasili a jsou uvedeny ve schválené Reserve study.

Dám Vám ještě jeden srozumitelný příklad: Střecha domu dosluhuje. Co jsou tedy „předpokládané náklady“? Existují minimálně tři možnosti:

  • dílčí oprava za 200 000 Kč,
  • nová střecha za 1 200 000 Kč,
  • nabídnout zájemcům vybudování podkrovních bytů a na základě smlouvy o výstavbě získat novou střechu úplně zdarma za 0 Kč.

Ale napřed musí vlastníci vědět co vlastně chtějí. Pak si to schválí. Z toho se určí předpokládané náklady na schválenou variantu. Pak se k tomu sestavuje a schvaluje dlouhodobý finanční plán. Bude se napřed spořit a pak realizovat, nebo si SVJ vezme úvěr a splácet se bude dodatečně? A teprve ze schváleného dlouhodobého finančního plánu vyplyne kolik a kdy mají vlastníci platit. Teprve toto budou ty PŘEDPOKLÁDANÉ náklady promítnuté do výše záloh.

Právě proto se má zpracovávat Reserve study a aktualizovat alespoň každé tři roky. Proto se k tomu mají plánovat finanční toky SVJ dlouhodobě. V civilizovaných zemích se to tak běžně dělá, dokonce to podrobně stanoví zákon.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.