Vložil RadekV, 16. Říjen 2015 - 12:03

Nejde o vodění za ručičku.

Jednak jde o peníze, protože zákonodárce nařídil občanům utratit miliardy za jakési přístroje a jako návod k jejich použití řekl – nějak se dohodněte.

Jednak jde o to, že zákonodárce upravoval a měl by i nadále upravovat stav, kdy se „nějak nedohodneme“.

Nevadí mi ani v nejmenším to, že zákonodárce nedává návod k fyzikálnímu modelování všech budov v ČR. Model si udělám sám nebo to udělá odborná firma. Musí ovšem existovat zadání. Musí říci, jak se má ona „náročnost“ zohlednit.

Má to být tak, aby při vytápění všech bytů v objektu na teplotu dle projektu byly rozúčtované náklady na vytápění stejné, jako při rozúčtování dle započitatelné plochy? Tak to říká i metodický pokyn, ale ten není zákonem ani vyhláškou. Nebo podle podílu plochy pláště budovy? Nebo podle čísla bytu?

Pro názornost, řekněme, že platí varianta první – čili, aby to vyšlo jako podle základní složky.

Ale co dál? Znám fyzikální parametry budovy, výpočtové teploty vzduchu v bytech a návrhovou venkovní teplotu. A co ostatní teploty v domě? Jakou mám uvažovat teplotu ve společných prostorech? Například projektová teplota na schodišti se uvádí 10°C. To je tak teplota zasklené pavlače. V našem domě opakované měření říká 19,5 až 20,5°C, a to dokonce bez vlivu poschodí (a máme jich 12). A jakou mám uvažovat teplotu v sušárnách, jimiž je dům proložen?

Budu-li počítat s teplotou na schodišti v rozmezí 10 až 19,5°C a teplotou v sušárnách v rozmezí 17 až 23°C dojdu pochopitelně k rozdílným koeficientům náročnosti bytů. A při uvedeném rozmezí (v našem domě) se bude u téhož bytu měnit koeficient třeba od 0,69 do 1,21 (tedy 1,75 krát).

Zadání těchto parametrů je to, co měl udělat zákonodárce. Fyzikální model samosebou ne. To umět nemusí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.