Daň z nabytí nemovitosti

Vložil Zuzana Marešová, 12. Říjen 2015 - 6:56 ::

Společenství vlastníků bytových jednotek řeší následující problém: V roce 1997 stavební bytové družstvo postavilo dům o několika vchodech, jehož součástí byly i podzemní garáže, obsahující garážová stání a garážové boxy a následně je prodávalo. Při zápisu do katastru družstvo předložilo prohlášení vlastníka, ve kterém udělalo administrativní chybu. Zapomnělo rozpočítat do podílů na společných prostorách pojezdové plochy v garáži, které samozřejmě využívají všichni vlastníci garážových stání i garážových boxů. Podle tohoto prohlášení zůstalo tedy družstvo vlastníkem společných prostor (pojezdových ploch). Prodejní cena však byla kalkulována včetně těchto společných prostor. O chybě se vědělo prakticky od začátku, ale teprve nyní je snaha to napravit. Byla sepsána dohoda o nápravě vztahů, která popisuje vzniklou situaci. Dohodou družstvo převádí společné prostory do podílového vlastnictví vlastníků garážových stání s tím, že cena byla zaplacena již při původní kupní smlouvě. Dohoda je hromadná, podepisuje jí jeden z vlastníků na základě plné moci. Z toho vyplývají dva dotazy

  • Bude muset být zaplacena daň z nabytí nemovitosti (dříve daň z převodu), jestliže se jedná jen o nápravu administrativního nedostatku?
  • Nemůže to finanční úřad posoudit jako darování?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.