Vložil § 777 ZOK (bez ověření), 17. Říjen 2015 - 10:44

Podle § 777 ZOK se údaj o podřízení ZOK zapíše do obchodního rejstříku. Takže lakem vyjmenované tři možnosti u obchodních korporací rozlišit lze (podle data vzniku a podle přítomnosti zápisu, že se podřídily ZOKu.). I u SVJ je z data vzniku zřejmé, zda se jedná o SVJ vzniklé podle ObčZ nebo o SVJ vzniklé před jeho účinností. Údaj o podřízení se ObčZ se nezapisuje.

§ 777 odst. 4 ZOK: Má se za to, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.

Platí nebo lze dovodit něco obdobného i pro SVJ, tj. následující?

Má se za to, že obsahem stanov společenství vlastníků jednotek, která vzniklá před účinností zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, jsou i dosavadní ustanovení zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, která upravovala práva a povinnosti vlastníků jednotek, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, nebo se od nich vlastníci jednotek neodchýlili ve stanovách.

SVJ přijmalo své stanovy podle BytZ a předpokládalo platnost BytZ, celý BytZ zpravidla do svých stanov neopisovalo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.