Vložil lake, 17. Říjen 2015 - 9:23

Paní Terezo, napsala jste: „Rejstříkový soud více druhů SVJ na první pohled nerozlišuje.“

Ono to ale vůbec nevadí. Rejstříkový soud nerozlišuje ani právnické osoby podle zákona č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích (ZOK), přestože jde o korporace s odlišnými vnitřními právními poměry v rámci jedné právní formy. Rejstřikový soud nerozlišuje například více druhů družstev, ani více druhů dalších obchodních korporací – a přesto vedle sebe existují v jednom rejstříku dokonce tři druhy právnických osob se shodnou právní formou:

  1. obchodní korporace, vzniklé před účinností ZOK, které se změnou svých společenských smluv nepodřídily tomuto zákonu a nezveřejnily zápis o podřízení se tomuto zákonu jako celku v obchodním rejstříku (§ 777 odst. 5 ZOK);
  2. obchodní korporace, vzniklé před účinností ZOK, které se změnou svých společenských smluv podřídily tomuto zákonu a zveřejnily zápis o podřízení se tomuto zákonu jako celku v obchodním rejstříku (§ 777 odst. 5 ZOK);
  3. obchodní korporace nově vzniklé podle ZOK po nabytí jeho účinnosti ode dne 1.1.2014.

Všechny tři druhy korporací mají shodně uvedené označení právní formy v názvu, jsou v tomtéž rejstříku, ale jejich vnitřní právní poměry se liší.

Jistě rozumíte, že pro SVJ(2000) a SVJ(2012) platí v podstatě totéž – koexistence dvou druhů právnických osob, upravených dvěma různými zákony, v jednom rejstříku. Ovšem platí to s jednou podstatnou výjimkou: Zákonodárce neumožnil právnickým osobám SVJ(2000), aby se přizpůsobily novému občanskému zákoníku jako celku změnou svých stanov a zveřejněním zápisu o této změně do rejstříku SVJ. Protože veřejný rejstřík je čistě veřejnoprávní, platí, že stávající SVJ(2000) se takto přizpůsobit NOZ nemohou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.