Vložil Pavel, 6. Říjen 2015 - 12:14

Jarmilo,

pan Roztomilý dal odkaz na závěrečnou fázi legislativního procesu ve které se angažuje skupina 200+81+1 za hojné účasti různých zástupců zájmových skupin. Toto platí pro zákony, nařízení vlády a vyhlášky do Parlamentu ke schválení neputují, někdy jsou tam zasílány jen proto, aby bylo jasné jak budou na základě zmocnění uvedeném v zákuně vypadat.

V Parlamentu vznikají různé poslanecké návrhy, které sice pokryjí zájem oné skupiny, ale často nevážou na ostatní části návrhu zákona.

Před touto závěrečnou fází legislativního procesu ale probíhá zpracování návrhu zákona, které není tak veřejné.

V rámci interního řízení, kam mám občas také možnost přispět, se na ministerstvu narodí původní návrh. Ten je oponován hlavně různými útvary na ministerstvu a jsou přizváni „odborníci z praxe“. Na základě různě dlouho trvající diskuse vznikne návrh zákona.

Ten putuje do veřejného připomínkového řízení na www.vlada.cz. O tom zde občas informuji. Tam může podat připomínku každý. Ale pouze připomínky oficiálních připomínkových míst jsou „vypořádávány“. Občas je předkladatel i akceptuje. :-))

Pak materiál putuje do Legislativní rady vlády resp. do jejich pracovních komisí. Až potom vznikne návrh, který se posílá do vlády.

Vláda návrh projedná (např. 5.10. návrh pidi novely NOZ) a posílá ho do Parlamentu. A následuje výše uvedený proces v Parlamentu, tj. většinou 3 čtení v Poslanecké sněmovně, Senát, prezident a Sb.z. Někdy je to pestřejší o vrácení návrhu ze Senátu nebo od prezidenta.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.