Vložil lake, 3. Říjen 2015 - 19:25

Mám závažnou poznámku k Vašemu výpočtu koeficientu polohy místnosti.

Za prvé: Uvedené hodnoty z jakéhosi papíru mohou být špatně či správně. Nevíte, zda jsou použitelné pro Váš dům. O koeficientech jsem podrobně psal zde: http://www.portalsvj.cz/…dle-pocitace. Pro nezateplený dům vyšel v počítači koeficient pro rohovou místnost pod střechou 0,36. U kvalitně zatepleného domu ale pro tutéž místnost vychází 0,62.

Za druhé: Váš způsob výpočtu celkového koeficientu ze čtyř dílčích koeficientů může být uplně špatně. Vyšlo Vám 0,6498. Já ze stejných koeficientů docházím k odlišnému výsledku 0,6000. Postup:

pod střechou 20%
rohová místnost 2 stěny 10%
na sever 5%
7.patro 5%
-------------------------------------
Celková redukce náměru: 20%+10%+5%+5% = 40%
Přepočítací koeficient = (1–40%) = 60% = 0,6000

Z uvedeného je vidět co zde tvrdím opakovaně a dlouhodobě: Vyhláška neobsahuje použitelný postup (algoritmus) a nelze podle ní rozúčtovat.

Vidíte, že jeden z koeficientů nemáte určený správně, nebo spíše (z hlediska laika) není na první pohled jasné který z obou matematických postupů je ten správný.

A to nezmiňuji další takové kejkle, jako změna výpočtové metody při překročení přípustných rozdílů – a s tím je spojené kouzlení s náměry, aby ve výsledku vyšlo něco úplně jiného než vyšlo napoprvé.

A to nezmiňuji, že k vytápění dětského pokoje proudí teplá voda napřed stoupačkami a vytápí všech šest bytů pod Vaším bytem. Jim všem tedy topíte zcela zdarma a bez měření, ale jen Vám se za to načítají dilky na indikátoru.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.