Vložil lake, 3. Říjen 2015 - 16:27

Pane Werewolfe, vyhláška č. 372/20021 Sb. obsahuje jediný použitelný postup rozúčtování nákladů na vytápění: rozúčtování pouze podle započitetelných podlahových ploch.

Nic jiného není ve vyhlášce obsaženo. Dvousložkové či vícesložkové rozúčtování s využitím náměrů registrujících přístrojů je ve vyhlášce pouze naznačeno – ve stylu „nějak si to dodělej sám“. V první řadě tedy požadujte, aby Vám rozúčtovatel předložil to, na co máte právo ke kontrole rozúčtování:

  1. Určitá, srozumitelná a platná pravidla (algoritmus) rozúčtování nákladů na vytápění pro zúčtovací jednotku (dům).
  2. Důkaz, že tato pravidla platí, to jest že byla schválena všemi vlastníky jednotek, nebo jsou součástí stanov.
  3. Veškeré podkladové údaje, výkony otopných těles v bytech, náměry indikátorů, koeficienty a korekce, použité při rozúčtování.

Až obdržíte požadované údaje, zkuste si spočítat Vaše náklady podle pravidel (1) s dosazením hodnot podle (3). Měl byste obdržet shodný výsledek rozúčtování s tím, který jste obdržel jako součást vyúčtování služeb.
---------------------------------------------------------------------

Pokud jde o Váš dotaz na koeficienty polohy, ty jsou právě součástí údajů podle (3). Rozúčtovatel Vám musí předložit tabulku, která se používá pro váš dům. Hodnoty koeficientů mohou být odlišné od tabulky kterou jste nějak získal Vy – záleží na konkrétním domě, na jeho stavu, úrovní zateplení, na konkrétní panelové soustavě, na orientaci ke světovým stranám, atd.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.