Vložil Petr, 3. Říjen 2015 - 11:36

„Správkyně po nás pro dokončení celého procesu opakovaně požaduje, abychom se jí prokázali občanskými průkazy. Jelikož jsem odmítla, do dnešního dne platíme pouze za jednu osobu. Správkyně nás včera přišla upozornit, že neplacení za zbylou osobu může a bude řešit soudní cestou“

Zeptejte se jí, na základě kterého platného nařízení nebo se s ní nebavte a plaťte dle platného EL.

Odkazuji na to co se zobrazilo na „předložení občanského průkazu“, a můžete pokračovat. Nejpřesnější vysvětlení podá orgán, který OP vydal, tedy ministerstvo vnitra.

http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/…oznosti.html

Prokazování totožnosti – v kterých případech? Oprávnění požadovat prokázání totožnosti musí být proto stanoveno v některém ze zákonů, je vztaženo k činnosti veřejné správy (nemusí se vždy jednat o pozitivní zájem občana).

Prokazování totožnosti ve vlastním zájmu

Ovšem, toto oprávnění nelze zaměňovat s prokazováním totožnosti ve vlastním zájmu. S nestátními organizacemi, jako banka, zdravotní pojišťovna, spořitelna, pojišťovna, dále může předložení občanského průkazu požadovat například katastrální úřad, konečně ten patří mezi státní orgány.

Občanský průkaz si může však vyžádat (dle zákona) revizor MHD, pokud …

Oprávnění požadovat prokázání totožnosti podle Zákona o Policii a Zákona o obecní policii Prokázáním totožnosti se rozumí zjištění jména, příjmení, data narození a bydliště osoby. Podle ust. § 13 zák. č. 283/1991 Sb., o Policii ČR je policista oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu …

Oprávnění požadovat prokázání totožnosti mají i doručovatelé podle zákona č 500/2004 Sb., správní řád

Prokazování totožnosti je upraveno i v dalších zákonech. Vždy se však musí jednat o konkrétní oprávnění příslušného orgánu".

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…ozadani.html

… zákonná úprava nikde neobsahuje způsob a jakými prostředky se máte prokázat. Z toho vyplývá, že se lze prokázat i jinými doklady či způsoby, než je OP. Platná právní úprava však dává oprávnění vyžadovat prokázání totožnosti, popř. osobních údajů za určitých okolností i dalším subjektům. To se týká tzv. lesní stráže 8), rybářské stráže 9), myslivecké stráže 10), stráže přírody 11), celníků 12) a jiných subjektů v dalších zákonech 13).

ad 8) § 34 zák.č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů, ve zn. pozdějších předpisů

ad 9) § 14 zák. č. 449/2001Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů.

ad 10) § 16 zák. č. 99/2004 Sb., o rybářství.

ad 11) § 81 zák. č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.

ad 12) § 31 zák. č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů

ad 13) Zákony č. 435/2004 Sb. (o zaměstnanosti), 239/2000 Sb. (o integrovaném záchranném systému), o Hasičském záchranném sboru, 266/1994 Sb. (o drahách), 111/1994 Sb. (silniční zákon), 216/2002 Sb. (o ochraně státních hranic) , 124/1992 Sb. (o Vojenské policii), v platných zněních aj.

/Zdroj: epravo.cz, 04/2005/

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pravomoc žádat předložit OP pro potřeby SVJ z toho neplyne. Občanský průkaz nemůže žádat ani pracovník ochranky v super hyper marketu, ale musí zavolat státní či obecní policii.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.