Vložil lake, 24. Září 2015 - 3:33

Váš dotaz je zmatečný. Neuvádíte to hlavní: na jaký účel byla záloha vybírána. Proto nemůžeme tušit, zda účel „na zaplacení právníka“ je v souladu s účelem tvorby dlouhodobé zálohy.

Oprávněnost použití zálohy by bylo možno zjistit jedině porovnáním dříve dohodnutého účelu zálohy s účelem, ke kterému přijatou zálohu použil její příjemce.

Podotýkám, že podle § 1414 NOZ platí, že „[s]právce vede spolehlivé záznamy o spravovaném majetku a nesmí smísit svůj vlastní majetek s majetkem pod svou správou.“. To se týká i nákladů.

  • Náklad „na právníka“ je vlastním nákladem právnické osoby (podle NOZ náklad na vlastní správní činnost), neboť právnická osoba se domáhá splnění své vlastní pohledávky a koná ve svůj vlastní prospěch. Příjemcem přisouzených částek bude ona sama. Nejde o pohledávku vlastníků jednotek a nejde o správu domu v užším smyslu.
  • Důvodem dlouhodobých záloh ovšem zpravidla bývá „údržba a opravy domu“, tedy mají se z této částky hradit pouze náklady předvídatelné (§ 15 odst. 2 ZoVB) a prokazatelně vynaložené na správu cizího majetku (domu a pozemku) podle § 9 ZoVB.

Jakmile zákonný správce jedná svým jménem a vymáhá svou vlastní pohledávku, nejedná se o přímý náklad na správu cizího majetku! Jedná se o vlastní provozní náklad správce. Obdobně platí, že pokud si správce domu vzal úvěr u banky, jde o jeho vlastní závazek vůči bance, nikoliv o závazek vlastníků jednotek vůči bance. Toto je třeba umět vždy rozlišovat.

K definitivní odpovědi na Váš dotaz však chybí informace o účelu pro který byla dlouhodobá záloha vybírána.

lake

P.S.:
Pokud si snad někdo klade otázku jak SVJ získá peníze na právní zastoupení: samozřejmě je vysoudí na žalované straně, bude-li SVJ ve sporu úspěšné. V žádném případě to nebudou hradit vlastníci jednotek!
Bude-li SVJ ve sporu neúspěšné, pak nastupuje § 9 odst 8 ZoVB. Podle tohoto ustanovení platí, že „Náklady na činnost orgánů společenství se považují za náklady společenství spojené se správou domu“. SVJ tedy může náklady spojené s neúspěšným soudním sporem předepsat vlastníkům jednotek k úhradě jako jednorázovou platbu; není však oprávněno odčerpat tyto prostředky z účtu záloh složených na opravy a údržbu majetku vlastníků jednotek.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.