Vložil lake, 17. Září 2015 - 23:27

Pane Berane, napsal jste: „Tento vlastník dobře zná jak funguje strop 140% prum. sp. co natopí nad tuto hodnotu, zaplatí za něho ostatní.“

Když už píšete o vyhlášce č. 372/2001 Sb., měl byste si ji napřed přečíst. Vyhláška neobsahuje ani slovo z toho, co tvrdíte. Vyhláška totiž nestanoví ani náznak použitelného postupu (algoritmu) ke změně výpočtové metody po překročení přípustných rozdílů. Co píšete Vy je tedy pouze Vaše subjektivní, ničím nepodložené tvrzení, které nemá oporu v aktuálním znění vyhlášky.

Podle znění a smyslu vyhlášky lze naopak dovodit, že náklady bytu přesahující 140% průměru domu již nelze zahrnout pod náklady na vytápění. Přípustné rozdíly jsou totiž pouze do 140% průměru domu. Vše co překračuje tento limit, je možno označit za nepřípustné plýtvání teplem, které se vyúčtuje vlastníkovi bytu plně k úhradě. K tomu viz § 3 odst. 2 vyhlášky:

372/2001 Sb. § 3
(2) Je-li tepelná energie používána v zúčtovací jednotce také k jinému účelu než na vytápění a na poskytování teplé užitkové vody, účtuje náklady na tuto energii vlastník na základě jejího měření nebo odborného posouzení zvlášť každému příslušnému konečnému spotřebiteli.

Podle vyhlášky tedy je povinností rozúčtovatele oddělit při rozúčtování náklady na teplo použité k jiným účelům nežli k vytápění. Takovými náklady mohou být veškeré náklady bytu, které přesahují limit 140% průměru domu. Jestliže SVJ tuto část nákladů neoddělilo a nepředepsalo vlastníkovi bytu plně k úhradě podle § 3 vyhlášky, pak tím SVJ porušilo celostátně platný právní předpis.

Podotýkám, že k takovému rozúčtování postačuje, jestliže SVJ postupuje na základě odborného posouzení. Odborník by měl postavit najisto, že rozdíl překračující 140% nelze vysvětlit jinými vlivy (např. vadnou tepelnou izolací stěn bytu, či poruchou indikátoru v bytě).

Vidíte to: čteme oba stejnou vyhlášku, ale já v ní nalézám něco úplně jiného než Vy. Přitom mnou popsaný postup je přece naprosto logický. Představte si jako příklad, že jste ředitel společnosti, kde řidiči jezdí se služebními vozy. Průměrná spotřeba vozidel je známa a Vy stanovíte, že spotřeba do 140% průměru je přípustná. Co uděláte jako ředitel, jestliže některý z řidičů vykáže spotřebu nad 140%? Dáte mu to k úhradě jako plýtvání, nebo mu ten benzin (který si načerno čepoval do vlastního kanystru) plně proplatíte?

lake

P.S.: Předpokladem použitelnosti náměrů indikátorů k rozúčtování je, že jsou osazeny na VŠECH otopných tělesech (včetně svislých potrubí) a že jsou správně stanoveny přepočítací koeficienty pro výkon radiátoru a pro polohu místnosti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.