Vložil lake, 15. Září 2015 - 18:36

Pane Romane, tato část stanov je zjevně nadbytečná. Záležitosti zde vyjmenované jsou ve výlučné pravomoci shromáždění vlastníků jednotek. Nespadají pod právní způsobilost právnické osoby SVJ podle § 9 ZoVB.

Nejvyšší soud již před časem judikoval, že tyto stavební záležitosti jsou zcela mimo právní způsobilost SVJ – právnické osoby. Zkrátka – společenství nemůže nahradit vlastníky jednotek ve stavebním řízení, a nemůže je samozřejmě nahradit ani v rozhodování o jejich vlastním majetku.

Tato část se do stanov dostala svévolně, když ministerští úředníci toto do vazorových stanov doplnili i přes to, že zákon svěřil právnické osobě SVJ pouze „správu, provoz a opravy“ společných částí (viz § 9 ZoVB). Měl jsem kdysi možnost číst zdůvodnění tohoto postupu úředníků: Nepochopili rozdíl mezi rozhodováním právnické osoby a rozhodováním vlastníků jednotek, a tak tuto část do vzorových stanov SVJ přidali – prý aby to v nich pak nechybělo.

Takže jde skutečně o rozhodování jak je popsal pan Werewolf: „když se dohodnou majitelé bytů na společném srazu ve sklepě“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.