Vložil Vojtěch (bez ověření), 14. Září 2015 - 19:28

Podle odborné veřejnosti se řídí stará SVJ „bytovým spoluvlastnictvím“ v NOZ. Podle § 1189 NOZ správa domu a pozemku zahrnuje také zlepšení společných částí a činnosti spojené s přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům domu. Tzn,. že technické zhodnocení patří do správy domu a lze na něj samozřejmě vybírat zálohy nebo příspěvky, přotože patří do předmětu činnosti SVJ.

Dokonce i před platností NOZ podle Vzorových stanov (371/2014) platilo podle čl. VII (3)b „Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o d)změně účelu užívání stavby, změně stavby, jakož i o modernizaci, rekonstrukci, stavebních úpravách a opravách společných částí domu,“ Kvórum upravuje čl. VII (14) Vzorových stanov.

V případě p. Werewolfa SVJ už vzniko ze zákona a řídí se podle Vzorových stanov a tedy citovaného ustanovení do té doby, než budou schváleny stanovy podle „bytového spoluvlastnictví“ NOZ, jak jsem popsal v úvodním odstavci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.