Vložil lake, 3. Září 2015 - 1:52

Nemáte pravdu ohledně vzniku SVJ.

Založení SVJ(2012) a vznik SVJ(2012) – to jsou dvě různé události. Podle § 1204 NOZ platí, že „společenství vlastníků vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku“. Není tedy pravdou, že by vaše SVJ vzniklo již založením dne 27.7.2015. Spíše to bude tak, že vzniklo teprve dne 27.8.2015 (zápis do rejstříku a přidělení IČ).

Nenapsal jste ani co jste si vlastně schválili. Takže nelze odpovědět. Teprve až uvedete přesné znění přijtého usnesení, bude možno pokusit se dát Vám odpověď.

Zcela jisté je pouze toto: Nikdo z vlastníků jednotek není povinen hradit nic na jakýsi neurčitý „fond oprav“, není-li ve stanovách právnické osoby SVJ(2012) tento pojem definován. Nepochybuji, že město jako jediný vlastník jednotek mohlo a může mít svůj fond oprav. To se ale nijak netýká ostatních vlastníků jednotek! Oni samozřejmě nejsou povinni městu přispívat do tohoto fondu.

Jistě víte, že podle § 1208 NOZ je shromáždění oprávněno ke schválení „celkové výše příspěvků na správu domu pro příští období“. O „fondu oprav“ se však zákon nezmiňuje ani slovem. Pokud by SVJ mělo v účetnictví vytvářet fond právnické osoby, je to jistě možné; muselo by si ale napřed stanovit vlastní pravidla pro tvorbu a čerpání tohoto fondu.

A ještě dvě poznámky:

Jak stanoví NOZ, shromáždění pouze schvaluje celkovou výši příspěvků na správu na příští období. Příspěvky na správu tedy může SVJ požadovat pouze za část roku od dne, kdy SVJ se skutečně ujalo správy domu a začalo ji vykonávat.

Dále: Po schválení částky shromážděním je pak věcí statutárního orgánu, aby tuto částku rozúčtoval na jednotlivé vlastníky jednotek a oznámil jim výši jejich plateb, termín(y) a způsob úhrady. Dokud tyto informace nebyly vlastníkům sděleny, nevznikla jim povinnost hradit. Jsou tedy předčasné veškeré Vaše úvahy o platbách, když SVJ dosud nevyzvalo vlastníky k úhradě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.