Vložil Werewolf, 14. Září 2015 - 14:38

Pokračujeme dalším krokem...
Prohlášení vlastníka je zde dne 12.2.2009. Zde je výpis z KN o prvním převodu vlastnických práv.
http://ulozto.cz/xxknRcrR/kn-s1-jpg
http://ulozto.cz/xAqXBoZu/kn-s2-jpg

Z něho, jestli správně čtu, vzniklo SVJ ke dni 1.3.2010
V KN je dále uvedena poznámka "Povinnost prokázat vznik SVJ do 19.6.2015". Jak mi paní úřednice (která vydává výpisy a opisy z KN) řekla, "měli za úkol to zadávat, kde nebyl vznik prokázán - SVJ nebylo v rejstříku, nemělo ičo."
Když jsem se paní snažil vysvětlit, že je to špatně, tvrdila mě, že se mýlím v tom, že by SVJ podle tehdy vznikalo "automaticky", pouze automaticky vznikla povinnost ho založit a zaregistrovat. (po chvíli ale sama přiznala, že ona není právníkem a u nich toto řeší někdo jiný)

Nicméně, známe stanovisko katastru. Ten má za to, že SVJ zde nevzniklo a vzniknout teprve musí, což dokazuje svým požadavkem o doložení vzniku. (jestli si neuvědomili automatický vznik dříve, nebo si sami zákon vyložili jinak nemění nic na tom, jaký postoj nyní zaujímají). Předpokládám, že dalším krokem bude na podatelnu podat ono prokázání vzniku, které ovšem nebude novým vnzikem, který očekávají, ale obdržený výpis spolu s "dopisem" ve kterém bude uvedeno, proč již podle mého názoru vzniklo s citacemi ZoVB.

Myslím si to tak správně? Jestli ano, jak vhodně formulovat dopis-prokázání vzniku? Jestli si to správně nemyslím, jaký by měl být postup?

Můj návrh:
"Prokázání vzniku SVJ:
Ve vchodě adr XXX vzniklo SVJ dne 1.3.2010 nabytím vlastnictví bytové jednotky 540/18, jako třetím vlastníkem podle §9 odst.3, z. 72/1994 Sb."

Je potřeba psát něco víc??

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.