Vložil Werewolf, 7. Září 2015 - 18:02

Zaslal jsem emailem dotaz na družstvo, aby mě sdělili, na základě čeho usuzují, že je zde povinnost založit SVJ, o jakém hranici sníženého podílu je řeč a proč by měl katastr blokovat převody (proč se tak vyjádřili jsme si již zde uvedli, ale chtěl jsem vědět, co na to odpoví oni).
Odpověď:

Založení SVJ je zákonná povinnost dle NOZ a dle zvláštního zákona č. 311/2013. Sb, kde § 24 odst.2,3,4 nařizuje vznik SVJ po 1.1.2014.( (Sníží-li se po dni nabytí účinnosti tohoto zákona spoluvlastnický podíl správce (SBD) na společných částech domu na méně než jednu polovinu ( v případě Sportovní 540,Loket, převedeno do vlastnictví již 54,66% , podíl SBD tedy nižší!), svolá správce nejpozději do 90 dnů ode dne, kdy mu budou doručeny listiny dokládající snížení jeho spoluvlastnického podílu (výzva z katastru nemovitostí), shromáždění vlastníků jednotek k založení SVJ.))
V případě nezaložení SVJ katastr dále nepovolí převod ostatních družstevních jednotek do vlastnictví, popř. převody vlastníků (již takové případy řešíme).
Pokud nahlídnete do výpisu z katastru nemovitostí, je u vašeho domu čp. 540 dána katastrem poznámka: Povinnost prokázat vznik SVJ nejpozději…. (tím má katastr na mysli právě ty listiny, které byli SBD zaslány spolu s výzvou na založení SVJ)

Teď k věci:
Jestli mám již dostatečně zde nastudováno, tak se pletou z toho důvodu, že:
§24 (2) z. 311/2013 mluví o správci, který dle odst (1) téhož § tuto fuknci vykonával již před r. 2000. A protože podle 29 Cdo 616/2011 tuto funkci družstvo nevykonávalo před r.2000, není tedy jeho funkce správce správcem ve smyslu §24 od(2) z.311/2013 a tudíž nevzniká povinnost svj založit (založeno už stejně bylo) a KN nemá oprávnění převody blokovat. Odst (2) se tedy nevztahuje na tento případ.

-ROZUMÍM TOMU JIŽ DOBŘE???
-A formuloval jsem to správně?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.