Vložil lake, 26. Srpen 2015 - 4:22

Předpokládám z Vašeho popisu, že Vaše členství v družstvu zaniklo převodem jednotky do vlastnictví. Družstvo Vám následně vyplatilo vypořádací podíl.

Jako nečlen družstva samozřejmě nemáte zákonnou povinnost hradit nic na fond oprav družstva. Pokud jste ale dosud platila „FO“ bez protestů podle předpisu plateb, dala jste tím souhlas jak s výší částek, tak i s jejich určením a označením. Pokud chcete nyní překvapivě tvrdit, že platební povinnost nemáte, je na Vás, abyste to prokázala: důkazní břemeno nesete Vy.
---------------------------------------------------------------------------

Vznik SVJ:
SVJ vzniklo v roce 2011, a to dnem, kdy Vám byla doručena listina z katastrálního úřadu o nabytí vlastnictví k jednotce. SVJ má od počátku vzorové stanovy, vydané nařízením vlády. Vaše práva a povinnosti hledejte ve stanovách.

Správa domu:
SVJ se nestane správcem domu, dokud nezvolí statutární orgán a neujme se správy domu samo. Do té doby je správcem – v souladu se zákonem – osoba uvedená v prohlášení vlastníka budovy (zřejmě BD). Pokud „oživíte“ SVJ, počítejte do budoucna se zvýšenými náklady na vedení účetnictví, na odměny člena/členů statutárního orgánu a na všechny další nezbytné činnosti nové právnické osoby.

Rozhodování vlastníků jednotek:
Viz ZoVB a vaše stanovy. BD je většinovým vlastníkem a může přehlasovat ostatní vlastníky jednotek například v otázce volby členů statutárního orgánu SVJ. Jestliže podíl družstva poklesl pod tři čtvrtiny, pak již ztratilo většinu k rozhodování ve věcech vyjmenovaných ve stanovách (viz § 11 odst. 5 ZoVB): běžné opravy domu, případně technické zhodnocení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.