Bytové družstvo a vlastníci bytů – konkrétní případ

Vložil Ratka, 25. Srpen 2015 - 17:48 ::

Dobrý den. Prosím o rady v konkrétním příkladu, dva dny tu hledám, ale jsem ještě zmatenější, proto píši a děkuji, připadám si už jak debil a trotl. Náš panelový dům má celkem 24 bytů. Z toho je 7 bytů v soukromém vlastnictví, první byl v r. 2010, můj byt byl jako druhý v r. 2011, sedmý v r. 2015, tedy už víc než 25%. Ostatních 17 bytů je stále ve vlastnictví stavebního bytového družstva. Všechny byty jsou identické. SVJ založeno dosud nebylo, možná vzniklo ze zákona a družstvo to tutlalo, nevím. Schůze členů družstva i vlastníků probíhají stále společně pod taktovkou výboru samosprávy, družstevníci vlastníky pochopitelně vždy přehlasují a předpisy úhrad jsou družstvem stanoveny vlastníkům takto: fond oprav, příspěvek SBD, součet nazývají pevné nájemné. Dodávky tepla, vodné, stočné, osvětlení, pojištění, teplá voda a provoz jsou v součtu nazvány: zálohy celkem. SBD dělá správce a nikdy mi nevysvětlil, natož srozumitelně, co která položka obsahuje a jaký je k platbě důvod. Od 1.1.2015 mi zvýšilo družstvo částku do FO na 1 500,–- bez vysvětlení i bez udání důvodu. Předpis úhrad do FO jsem reklamovala jako nedůvodný a nezákonný, že jej platit na účet družstva nebudu až do vyřízení mé reklamace. Ze stejného důvodu jsem nezaplatila údajný nedoplatek za „vyúčtování zálohových úhrad za rok 2014“, kdy jsem zaplatila celkem na zálohách Kč 36 000,–-, skutečné služby byly 28 002 a nedoplatek mi byl vyčíslen částkou Kč 546,–-. Vyúčtování bylo zcela nesrozumitelné, nepřehledné a tedy nepřezkoumatelné. Obojí jsem písemně sdělila bytovému družstvu. Předseda SBD na to lakonicky sdělil, že „jednoznačnou povinností každého vlastníka a družstevníka je přispívat do FO domu. Že mám možnost informovat se v účtárně družstva na veškeré náklady, které byly proplacené z fondu a že hospodaření našeho domu je v současné době na účtu SBD, až vznikne v našem domě SVJ, budeme mít svůj samostatný bankovní účet. Když nebudu platit do FO, budou postupovat podle zákona a poslali mi upomínky na zaplacení s tím, že částky dlužím za zálohy na příspěvek na správu domu a pozemku a zálohy na služby poskytované vlastníku bytu. K tomuto závazku že mi přirůstá denně zákonný úrok z prodlení, který činí 0 Kč a úrok z prodlení mi bude dopočten po úhradě mého závazku. Dále jsou mi nuceni připočítat poplatek za doručení (obyčejného dopisu) Kč 60,–- a že mám zaplatit do 7 dnů po doručení.“ Řešením reklamace se pan předseda nezabýval. Jeho odpovědí je ťafka údajnému dlužníkovi za to, že jsem si dovolila se ozvat. Moje otázky:

  1. Vzniklo SVJ ze zákona? Máme založit SVJ? Nebo jak to je?
  2. Co mi poradíte k výše uvedenému, aby bytové družstvo z vlastníků stále nedělalo ovce, a nepovažovalo je stále za své nájemce? Jsem z toho už zoufalá, protože vlastníci jen platí a jsou zticha. Nikdo se ke mně nepřidá, protože se bojí msty od družstva.
  3. Mám platit na účet družstva i příspěvek do FO nebo jen zálohy na služby, tj. na vodu, teplo, osvětlení, pojištění, provoz, nebo co a jak mám dělat?
  4. Situace je teď taková, že družstvo chce zateplovat střechu domu, protože prý do ní zatéká. Jenže ta se dělala nedávno ze stejného důvodu, přesto do bytů pod ní zatéká stále, družstvo střechu účinně nereklamovalo a chce to řešit za naše peníze další milionovou investicí s tím, že nám půjčí částku na 2% úrok. Přitom nestandardně preferuje určité firmy a já už nechci jen platit a nechávat se přehlasovat. Vezmou si na to i peníze vlastníků z fondu oprav a budeme platit zase půjčku i s úroky.

Děkuji moc za účinné rady. Radka

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.