Vložil lake, 24. Srpen 2015 - 19:22

Pane Jožine,

nemáte pravdu. Neznáte-li celý zákon č. 67/2013 Sb., neůžete se vyjadřovat k tomu co je či není povinen činit poskytovatel služby. Jak aktuální znění zákona, tak i znění novelizované od 1.1.2016, připouští úhradu služeb bez rozúčtování a vyúčtování, tedy paušální platby.

67/2012 Sb. § 9 Paušální platba
(1) Částku nájemného a částku za služby lze sloučit do samostatné paušální částky, pokud si to strany ujednají. Jako samostatnou paušální platbu lze rovněž ujednat pouze platbu za poskytované služby. V obou případech platí, že platby za poskytované služby se nevyúčtovávají.

Je tedy pouze věcí mezi poskytovatelem služby a příjemcem služby, zda si ujednají platbu za službu vytápění jako paušální platbu, která se nevyúčtovává. Toto jsem zde přece podrobně popsal v úvodním příspěvku. Ustanovení § 9 je lex specialis, které má přednost před obecnou právní úpravu týkající se rozúčtování nákladů na služby.

A jakmile se v domě nerozúčtují náklady na vytápění a všichni vlastníci hradí tuto službu paušálem, odpadne zákonná povinnost instalovat indikátory (či stanovená měřidla). K ničemu by totiž nesloužily a jejich instalace by byla zbytečná. Autoři vyhlášky č. 194/2007 Sb. to pochopili, proto je v ní tento případ výslovně upraven v § 7a odst. 4.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.