Vadné stanovy SVJ?

Vložil Amatér (bez ověření), 21. Srpen 2015 - 18:36 ::

Vadné stanovy? Výpis: Práva a povinnosti člena SVJ. Cituji: Člen je povinen hradit stanovené příspěvky na výdaje spojené se správou domu a stanovené příspěvky na opravy, rekonstrukce a modernizace domu, a to poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu, neurčuje-li písemná dohoda všech vlastníků jinak. Námitka: Na portále jsem četl, že příspěvek se platí pouze na předem známé výdaje a proto se případné nevyčerpání nevypořádává, ale převádí se do dalšího roku. Souhlasím. Dále je stanoveno, že člen je povinen hradit stanovené příspěvky na opravy, rekonstrukce a modernizace domu podle velikosti spoluvlastnického podílu, neurčuje-li písemná dohoda všech vlastníků jednotek jinak. Nesouhlasím.
Podle vysvětlení na portále SVJ se příspěvky platí pouze na předem známé výdaje. Jenom se vyúčtují, ale nevypořádávají. Mám výhradu k nesprávnému znění že, členové mají platit “příspěvky na opravy”. Správně mělo být, že jsou povinni platit “zálohy na opravy”. Dokonce dle znění stanov se mají platit i příspěvky na rekonstrukce a modernizace. Pokud se nepletu, tak na portále bylo psáno, že zálohy na rekonstrukce, či modernizace se mohou, ale nemusí platit, když vlastník se rozhodne provést úhradu až v době fakturace. Čím je toto tvrzení podloženo? V článku “Hospodaření společenství” je stanoveno, že: Nevyčerpaný zůstatek na zálohách na opravy, rekonstukce a modernizace se s jednotlivými členy společenství nevypořádává a převádí se do másledujícího roku , pokud shromáždění nerozhodne jinak. Nesouhlasím. Před ustavující schůzi SVJ neměli členové k dispozici znění návrhu Stanov, neměli žádné znalosti o předpisech či zákonech týkajících se SVJ a proto byly Stanovy schváleny ve znění vypracovaném mně neznámým právníkem. Shromáždění nikdy o takové formulaci nejednalo a proto považuji toto znění za zcela neplatné. Nechápu, že na tyto uvedené rozpory ve Stanovách neupozornil náš správce když má při k dispozici právníka, kterého mohl požádat o kontrolu správněho znění vypracovaných Stanov a ten by na tyto nepřesnosti mohl upozornit. Možná, že ve svých názorech se nemýlím. Jsme malé SVJ a protože nikdo z výboru , nebo členů nemá přehled o předpisech a zákonech pro SVJ, ani znalosti o účetnictví, tak nevidím jiné řešení než předat celou agendu odborné firmě. Amatér.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.