Vložil Pavel, 17. Srpen 2015 - 14:37

Evíku,

pokuste se oprostit od útočení na mou osobu a raději uveďte argumenty, o kterých se domníváte, že podpoří názor, že forma SVJ je pro lidi, kteří chtějí pouze bydlet, výhodnější.

E:Pavel napsal: Pro lidi, kteří chtějí nerespektovat stanovy nebo chtějí dělat bordel nebo chtějí nakládat s bytem, je samozřejmě výhodnější forma SVJ, kde na ně nejsou páky. To je určitě pravda a je to Váš jediný argument.

P:jsem rád, že se mnou souhlasíte. Těch argumentů je ale daleko více. Píšu o nich cca 10 let na tomto webu i na jiných webech, např. www.okolobytu.cz. Odpovědí mi jsou pouze nesmysly nebo mínusy, nikoliv argumenty. Dnes jsem v příspěvku Neoprávněná výplata odměn z fondu 2 upozornil na skutečnost, že v SVJ není regulována výplata požitků pro příbuzné členů výboru, v BD tyto požitky musí schválit členská schůze. Až najdu čas, tak to sepíšu, ale na světě je tolik zajímavějších věcí než přesvědčovat lidi, kteří slepě věří nějaké teorii a ani nevědí proč.

E:Proč mám pořád dojem, že jde o argument toho kdo káže vodu a pije víno?

P:Skutečně by bylo vhodné se vyjadřovat k podstatě problému a nikoliv k mé osobě. Působím „podobojí“ a tím mám možnost srovnávat.

E:Kdo dneska může dát 1–2milióny do bydlení a nadále zůstat jen v nájmu?? Pro mě je nereálná představa, že bych v Praze dala 2–3 milióny do bydlení a dále zůstala jen nájemníkem.

P:Pokud dáte 2–3 mega za družstevní bydlení, je to jistě Vaše svobodná vůle. Jen nerozumím tomu, proč chcete násilně k vlastnictví donutit i ostatní členy družstva, kteří o vlastnictví nemají zájem. Pokud jste chtěla byt do vlastnictví, tak jste si ho měla již rovnou koupit. Nevidím rozdíl mezi nájmem a příspěvkem na správu z hlediska člena BD či SVJ. Můžete popsat rozdíl? Oboje slouží na úhradu obdobných nákladů. Dlouhodobá záloha na opravy je také obdobná. Vedle toho jsou služby, ty jsou stejné v obou formách bydlení. Nevidím tedy proč je to pro Vás nereálná představa. Co máte z toho, že jste v KN? Vyvěsíte si výpis na zeď? Něco jiného je samozřejmě bydlení v domě, kde je komerční nájem, tam platíte v nájmu i zisk pronajímatele. To u BD nesmí být. V našem BD v Praze je holý nájem za 3+1 75m2 s lodžií 2 210 Kč. Zdá se Vám to hodně?

E:Družstevní vlastnictví (bytu), je dle mne jen přežitek z doby minulé. Jak velká je současná družstevní výstavba nových bytů???

P:To je politický blábol „komunistobijců“, kteří považují vše co bylo před rokem 1989 za hodné k odstranění. Asi nevíte, že družstevní výstavba tu byla již před II. světovou válkou, přežila komunisty, přežije komunistobijce a bude žít pro své výhody i v budoucnu. Jak velká je současná družstevní výstavba je zjistitelné na webu, ale to neřeší problém, který tu diskutujeme.

E:Většina kupujících chce jen bydlet, ty co kupují byty jako investici moc není.

P:Věřím tomu, že nelžete, pouze nemáte informace. Existuje velké množství bytů na investici a nikoliv k vlastnímu bydlení. Stačí sledovat vyjádření developerů, kteří uvádějí kdo kupuje nové byty. Někteří moji klienti také mají několik bytů jen na investici. Nebo z poslední doby články o realitní makléřce, která byla obžalovaná, že nepronajala byt osobě jiného etnika. Makléřka se vyjádřila, že má zákazníky, kteří po ní chtějí zajistit pronájem třeba 10 bytů, a tyto klienty nyní ztrácí.

E:Stále se oháníte vlastní zkušeností z SVJ tak z družstva. Jenže jde o zkušenosti z pozice předsedy družstva a předsedy výboru SVJ. Zkušenost z pozice řadového nájemníka, či řadového člena SVJ nemáte žádnou.

P:Opět nemluvíte pravdu. Nevíte o mé osobě vůbec nic a tak místo argumentů si jen vymýšlíte. Vlastnicky působím v několika SVJ i jako řadový člen. Nemám kapacitu dělat všude předsedu. V dalších SVJ působím na základě plné moci, pro své známé, také jako řadový člen. Stejně tak mám zkušenosti na základě plné moci jako „řadový člen“ z několika BD, kde někdo chce vyřešit problém. Znám právní úpravu, není to často jednoduché, ale jde to.

E:Vsadím se družstevní byt máte z doby minulé. Tzn., družstevní bydlení jste splácel a družstevníkem zůstal protože jste tam předseda a vládce.

P:Naše družstvo odkoupilo v roce 1998 dům od obce. Jsem předseda představenstva, v domě máme několik lidí s VŠ, z toho jednoho JUDr.. Nepovažuji se za vládce. Pravda je, že problematice BD věnuji dost času a domnívám se, že mám o problematice dost informací. Proto jsou mé návrhy většinou přijímány. Bohužel ne vždy. Pak sice někteří přiznají chybu, ale již je pozdě.

E:Neinvestoval jste 2–3 milióny do této formy bydlení.Nebo se mýlím? Sám jste tady psal, že když jste potřeboval větší byt „koupil“ jste byt v SVJ. Je to tak? Evík

P:Je to tak. Považuji za stupidní investovat 2–3 mega do družstevního bydlení a zároveň se snažit BD násilím překlopit na vlastnické bydlení. Ten byt v SVJ jsem potřeboval v určitém čase, v určité lokalitě a byl za výhodnou cenu. Vědom si rizik v SVJ jsem ho pořídil a raději se stal předsedou výboru, abych to měl pod kontrolou. Co je na tom nelogického? Každý má tuto možnost.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.