Pronájem bytu černochovi, cikánovi, hispánci, asiatovi

Vložil lake, 14. Srpen 2015 - 12:52 ::

Dne 14.08.2015 byl vynesen rozsudek v mediálně sledovaném případu realitní kanceláře. Její pracovník sdělil telefonicky jisté paní Balogové, že vlastník inzerovaného bytu měl špatnou zkušenost s romy a nepřeje si jim pronajímat svůj byt. Jde o případ, který se velmi dotýká každého, kdo chce pronajímat jednotku a chce si vybírat nájemce s co nejnižším rizikem.

Zpráva o rozsudku je na portálu iDnes.cz: http://usti.idnes.cz/…-zpravy.aspx?….

Rozsudek není dosud pravomocný a je možné, že se věc bude řešit u odvolacího soudu. Nicméně některé skutečnosti můžeme zhodnotit už dnes.

  1. Soudce nepřiznal žalobkyni odškodné 100000 Kč, kterého se domáhala z důvodu údajné diskriminace. V budoucnu za jiných okolností tomu může být jinak.
  2. Soud správně nepřiznal ani úhradu nákladů žalobkyně, která se k provedení „testu“ nechala zaměstnat státem. V budoucnu za jiných okolností tomu může být jinak.
  3. Soudím, že soudce pochybil v tom, že inzerování volného bytu k pronajmutí označil za „veřejnou nabídku“.

Soud zdůvodnil své tvrzení takto: „Zákon se vztahuje i na realitní služby, jsou-li nabízeny cestou veřejné nabídky." V tomto případě se ovšem nejednalo o veřejnou nabídku! Ta je totiž definována poměrně přesně. Podle nového Občanského zákoníku platí:

89/2012 Sb. § 1780
(1) Veřejná nabídka je projev vůle navrhovatele, kterým se obrací na neurčité osoby s návrhem na uzavření smlouvy.
(2) Podnět k uzavření smlouvy, z něhož neplyne úmysl uzavřít určitou smlouvu nebo který nemá náležitosti podle § 1732 odst. 1, se považuje za výzvu k podávání nabídek.

Takže věc je jasná: K tomu, aby se jednalo o veřejnou nabídku, musela by mít náležitosti podle § 1732 NOZ. To jest: muselo by jít o takové právní jednání, z něhož plyne vůle navrhovatele být smlouvou vázán, bude-li nabídka přijata. V tomto případě si ale konečný výběr nájemce pro sebe ponechal vlastník bytu, a dal k tomu realitce určité a srozumitelné pokyny. Zjevně tedy nešlo o veřejnou nabídku a realitní kancelář ani netvrdila, že byt má být pronajat prvnímu zájemci.

V tomto případě šlo tedy pouze o výzvu k podávání nabídek zájemců o nájem bytu podle § 1780 odst. 2 NOZ. Paní Balogová dokonce ani nepodala tu nabídku …
-------------------------------------------------------------------------------

Pro jistotu by měl každý, kdo v České republice inzeruje pronajímání bytu, uvést jako součást inzerátu tuto poznámku:
„Jedná se o výzvu k podávání nabídek. Vlastník bytu si vyhrazuje právo rozhodnout které podané nabídce dá přednost, případně rozhodnout, že nepřijme žádnou z podaných nabídek.“

lake

P.S. Jsou i pronajímatelé, kteří jsou naprosto korektní a nikoho nediskriminují. Tyto vzorné ovčany má Velký Bratr nejraději. Jak tito korektní pronajímatelé zpravidla dopadnou si přečtěte zde:
http://usti.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
http://pravyprostor.cz/…jmu-nas-byt/

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.