Vložil lake, 11. Srpen 2015 - 9:14

Je na vás, spoluvlastnících zahrady, jak si stanovíte způsob užívání této společné části domu. K pronájmu zahrady jiné osobě by museli dát souhlas spoluvlastníci zahrady.

Jisté je, že pouhý pronájem bytu nedává nájemci žádná práva ke vstupu na cizí zahradu, a už vůbec ne k užívání cizí zahrady. Dejte to jasně najevo jak vlastníkovi bytu, tak i jeho nájemci. V případě pozdějšího konfliktu se obraťte na policii.

Totéž se zde řešilo dříve ohledně parkování: nájemce bytu nemá žádná práva ke společnému dvoru a není automaticky oprávněn tam parkovat své vozidlo, i kdyby mu to pronajímatel snad (neoprávněně) slíbil v nájemní smlouvě.

Vlastník bytu mohl nájemní smlouvou udělit pouze užívací právo ke svému bytu. K tomu se podle konstantní judikatury přidružuje i právo užívat ty společné části, které jsou k užívání bytu nezbytné (právo cesty ke dveřím bytu přes pozemek, přes vchod, schodiště, chodby, výtah, a také užívání domovní schránky patřící k bytu).

Pro jistotu si prostudujte prohlášení vlastníka budovy. Jsou-li některé společné části domu označeny jako příslušenství bytu, má právo je užívat kterýkoliv uživatel daného bytu – bez ohledu na to, zda jde o vlastníka, nebo o osobu které vlastník svůj byt přenechal. Mezi příslušenství bytů může patřit např.: kolárna, kočárkárna, prádelna, sušárna, sklep na uhlí, sklepní kóje, komora mimo byt. Rozhodující je vždy obsah prohlášení vlastníka budovy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.