Vložil Vítek (bez ověření), 7. Srpen 2015 - 10:25

Na rozdíl od lakeho názoru se domnívám, že nelze pro Vámi uvedená krátkodobá ubytování využít pronájem podle § 2235 z důvodu, který jsem již uvedl. To znamená, že na taková krátkodobá ubytování v bytech (na rozdíl od Pavla se domnívám, že lze v bytě provozovat ubytovací služby) je třeba uzavřít smlouvu o ubytování s poskytováním ubytovací služby, na kterou je potřeba živnostenský list na provozování volné činnosti.

Příjmy za ubytovací služby jsou podle zákona o dani z příjmů podnikáním dle § 7 – Příjmy ze samostatné činnosti (příjmy z nájmu jsou specifickými příjmy fyzických osob, avšak nikoliv v rámci podnikání, upraveny podle § 9 ZDP). Z příjmů za ubytovací služby podle § 7 se hradí sociální a zdravotní pojištění (z příjmů z nájmu podle § 9 ZDP nikoliv) a tedy čistý příjem je u služeb za ubytování nižší.

Takže vlastník poskytující krátkodobá ubytování by měl mít živnostenský list na ubytovací služby a měl by odvádět z tohoto podnikání daně z příjmů podle § 9 ZDP.

Výše uvedenému odpovídá i výklad z poradny Advokátní kanceláře Janovec&Janovcová uvedený v článku Bydlet jako ubytovaný nebo jako nájemce podle NOZ? http://www.akjanovec.cz/…ce-podle-NOZ

Ocituji z něho malou část: „…pro krátkodobé bydlení je možné využít jen smlouvu o ubytování vzhledem k vyloučení použitelnosti ustanovení o nájmu bytu pro krátkodobé bydlení…“ Když jsem stejný názor vyslovil ve svém předchozím příspěvku, označil ho lake za mé blábolení. Takže asi nebudu sám kdo podle laka blábolí…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.