Vložil lake, 3. Srpen 2015 - 10:32

Zde se zbytečně mudruje. Tazatel napsal jasně, že namísto dosavadních stanov podle ZoVB mají za cíl přijmout stanovy „podle NOZ“, což je ovšemže nesmysl: stanovy podle NOZ může přijmout pouze právnická osoba, založená podle NOZ ode dne 1.1.2014. Takže samotný dotaz je zmatečný a nesmyslný.
---------------------------------------------------------------------------

Pokud by se měla pomocí stanov SVJ(2000) uložit vlastníkovi jednotky nová povinnost, která zasahuje do samé podstaty jeho vlastnictví, a kterou ZoVB nezná, pak k takovému zásahu do jeho ústavou chráněných práv musí být dán souhlas každého vlastníka, kterému se má rozsah jeho práv a povinností změnit. Viz § 3063 NOZ.

Taková povinnost by ovšem měla správně být obsažena v prohlášení vlastníka budovy, nikoliv ve stanovách. To je skutečnost tak triviální, že nemá smysl o ní mudrovat.

Pokud by stanovy měnily pouze členská práva a povinnosti člena SVJ, pak ani v tomto případě nepůjde o stanovy „podle NOZ“. Půjde i nadále o stanovy právnické osoby SVJ(2000) podle ZoVB. Pouze do stanov přibudou některé členské povinnosti navíc. (Například povinnost spoluvlastníků jednotky oznámit osobu, která bude spoluvlastníky zastupovat vůči SVJ.)

Takováto změna stanov může být platně schválena kvorem, uvedeným v dosavadních stanovách. A to je (v souladu se ZoVB) tříčtvrtinová většina přítomných na usnášeníschopném shromáždění.

Rozhodující tedy je jaký je obsah a rozsah změn, které mají být schváleny. Bez podrobné informace nelze dát tazateli použitelnou odpověď.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.