Vložil Vítek (bez ověření), 3. Srpen 2015 - 10:02

Píšete:

„V našich původních stanovách (dle ZoVB) se o změně stanov hlasuje minimálně 3/4 přítomných vlastníků. Ale dle NOZ musí s novým zněním stanov (dle NOZ) souhlasit všichni (§ 1 200/1 – 100%), což bude samozřejmně problém dosáhnout.“

§ 1200/1 se podle jeho znění vztahuje na případ, kdy má být SVJ založeno. To podle mě vyplývá i z diskuze, na kterou jste odkázala. U Vás se neuplatní, protože u Vás SVJ už dávno vzniklo a má své stanovy. Takže změnu stanov (nové stanovy) provedete podle těchto stanov tj. 3/4 většinou přítomných vlastníků. Na další změnu stanov se uplatní kvórum, které si stanovíte v nových stanovách – min. nadpoloviční většina přítomných (takový postup je v souladu s NOZ).

Pochybnosti, jaké kvórum uplatnit při další změně stanov, by mohly vzniknout v případě, že by změněné stanovy neupravovaly potřebné kvórum pro změnu stanov. V tom případě by teprve mohly nastat dohady, zda se podle NOZ uplatní nadpovoloviční většina přítomných dle § 1206/2, nebo 3/4 přítomných podle ZoVB nebo dokonce 100% odvozujíc je s § 1200/1 NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.