Vložil lake, 29. Červenec 2015 - 12:11

Pane Čápe, co popisujete je poněkud neurčité. Napsal jste: „Shromáždění vlastníků jednotek si odhlasovalo, že postavíme novou pojízdnou sedačku na schody.“

Víme sice, že věc byla schválena všemi vlastníky jednotek, ale nevíme CO jste si vlastně schválili.

  • Kdo bude vlastníkem nové věci, umístěné v domě?
  • Bude vlastníkem SVJ, nebo má sedačka být ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek, nebo bude ve spoluvlastnictví pouze některých vlastníků jednotek?

Hlasovali jste o tom? Byl výslovně dán souhlas se změnou obsahu prohlášení vlastníka budovy?

Není zcela pravdivé tvrzení „na společné vlastnictví se vztahuje ZOVB a nikoli NOZ“. Je to jinak. Použijí se příslušná ustanovení NOZ, která jsou svým obsahem nejbližší posuzovanému případu.

89/2012 Sb. § § 508
(1) Stroj nebo jiné upevněné zařízení (dále jen „stroj“) není součástí nemovité věci zapsané do veřejného seznamu, byla-li se souhlasem jejího vlastníka zapsána do téhož seznamu výhrada, že stroj jeho vlastnictvím není. Výhrada bude vymazána, prokáže-li vlastník nemovité věci nebo jiná osoba oprávněná k tomu podle zápisu ve veřejném seznamu, že se vlastník nemovité věci stal vlastníkem stroje.
89/2012 Sb. § 2599
(1) Je-li předmětem díla věc určená jednotlivě, nabývá k ní vlastnické právo objednatel.

Z toho usuzuji, že sedačka se stane po jejím zabudování společnou částí domu a bude zapsána do prohlášení vlastníka budovy jako společná část.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.