Vložil lake, 4. Srpen 2015 - 13:35

Na Váš určitý dotaz odpovídám takto: Platí ta pravidla rozúčtování, která se v domě používají a nikdo proti nim nic nenamítá.

Jsou-li přijaty stanovy, které jsou ve věci rozúčtování v rozporu s obsahem prohlášení vlastníka, pak vlastník jednotky má tři měsíce na to, aby napadl přijaté usnesení soudně. Neučiní-li to, pak platí co o rozúčtování obsahují stanovy.

Je-li přijato usnesení shromáždění, které je v rozporu se stanovami, může to být považováno za hlasování o nepřímé změně stanov. Výbor je oprávněn upravit znění stanov podle výsledku hlasování, a vloží je do sbírky listin rejstříkového soudu. Tím se stanovy stanou platným a účinným dokumentem vůči každému. V souladu se zákonem o veřejných rejstřících se každý může kdykoliv dovolat obsahu zveřejněných stanov.

Je-li provedeno rozúčtování způsobem, který je odlišný od obsahu prohlášení vlastníka, a také odlišný od pravidel uvedených ve stanovách, je na vlastníkovi jednotky, aby podal námitku. Neučiní-li to, rozúčtování platí. Podá-li námitku, která je rozúčtovatelem zamítnuta, a neobrátí se bez zbytečného odkladu na soud, pak tím vyjadřuje konkludentní souhlas s provedeným rozúčtováním i se zamítnutím své námitky.
---------------------------------------------------------------------------

Bohužel – nový Občanský zákoník zcela rozmetal právní jistoty. Změny písemných smluv už nemusí být písemné. Protizákonné jednání není protizákonné absolutně, ale předpokládá se, že všichni dotčení s odchylkou od zákona souhlasí (protože se neozvali). Nesouhlasící vlastník musí oznámit svůj nesouhlas jak SVJ, tak dalším vlastníkům jednotek, jinak se s ním nikdo nebude bavit a soudy mu nedají za pravdu – viz ustanovení NOZ o ochraně „dobré víry“ třetích osob. Vlastník musí dotáhnout svůj nesouhlas až do konce, včetně soudní žaloby, protože jeho nečinnost bude považována za tichý souhlas.

Taková právní nejistota za platnosti zákona č. 40/1964 Sb. nebyla. Vítejte v novém krásném světě podle zákona č. 89/2012 Sb. Líbí se Vám?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.