Vložil Zdenek 22, 29. Červenec 2015 - 7:40

Pane lake,

pokud vy nerozumíte pojmu domácnost a nechápete, jak souvisí s § 2/g ZoS, ještě neznamená, že české právo v době NOZ s tímto pojmem neumí pracovat nebo že neví, co znamená. Stačí si tento pojem zadat do vyhledávače:

Nový občanský zákoník domácnost výslovně nedefinuje. Užívá však pojmu rodinná domácnost (např. § 690 a násl.), přičemž je tím myšleno společné obydlí dané rodiny (§ 743). Podle důvodové zprávy nejsou „rodina“ ani „domácnost“ subjekty práva, přesto jde o pojmy zaužívané a jednoznačně chápané, s nimiž právní řád běžně pracuje.

Oproti dosavadní úpravě se NOZ vyhýbá legální definici domácnosti vzhledem k tomu, že „domácnost“ se i za nynějšího stavu chápe ve dvou významech (jako pospolitost spolužijících osob i jako zařízené obydlí). Který z těchto významů mají na mysli jednotlivá ustanovení NOZ, vyplývá z jejich formulace nebo z kontextu.

NOZ neobsahuje definici domácnosti. SOZ ji obsahoval v § 115. Podle NOZ bude pojem „domácnost“ zřejmě vykládán šířeji, to nám ale nebrání se v problémech obrátit na starou definici:

Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. NOZ k této definici přídává ještě domácnost jako zařízené obydlí.

atd…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.