Vložil Korky0202, 20. Červenec 2015 - 4:59

Všichni víme, že prostě v současné době budou existovat SVJ, které se dají rozdělit do následující kategorií:

  1. SVJ, která vznikla či vzniknou po 1.1.2014 – řídí se kompletně dle NOZ.
  2. SVJ, která vznikla před tímto datem dle ZoVB, která se rozhodnou kompletně podřídit NOZ a podniknou k tomu veškeré kroky – toto kompletní podřízení bude uvedeno v nových stanovách, aby tato dohoda všech vlastníků byla patrná a zřejmá.
  3. SVJ, která vznikla před datem 1.1.2014 dle ZoVB, která se rozhodnou převzít jen některá ustanovení NOZ a přijmou nové stanovy, ve kterých je nutné uvést, které záležitosti se stále řídí dle zrušeného ZoVB, protože se vlastníci nedohodli (ať už z jakéhokoliv důvodu), že se v těchto částech nebudou podřizovat NOZ. Nepodřídit se v nových stanovách ustanovení NOZ je však možné pouze v těch částech nových stanov, u kterých by podřízení se NOZ znamenalo zásah do práv vlastníků, který nebyl předem odsouhlasen dohodou všech vlastníků.

Zákonodárce tím, že ponechal možnost se řídit i dle zrušeného ZoVB dodržel pouze to, že nezasahuje do již vzniklých právních vztahů a nechává tedy na dobrovolnosti a dohodě vlastníků, jakým způsobem a v jakém rozsahu se přizpůsobí NOZ.

To však nic nemění na tom, že daná právnická osoba vzniklá před 1.1.2014 má na 99,9% stanovy, které v některých částech odporuje těm ustanovením NOZ, která automaticky nastoupila namísto ustanovení stanov. Tudíž se na ně vztahuje povinnost mít „nové stanovy“, kde však náležitosti jako název se bude řídit dle NOZ, protože se nejedná o „změnu dokumentu“, ale vždy a pouze o „nový dokument“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.