Vložil lake, 16. Červenec 2015 - 17:34

Za prvé: Neexistuje žádný FO.
Za druhé: Neexistuje žádný FO.
Za třetí: Neexistuje žádný FO.

Za čtvrté:
Napsal jste: „Dohoda vlastníků nebyla a není možná, protože jeden vlastník tento podíl na bytech nevlastní.“
To je zmatečné tvrzení. Jestliže onen „vlastník“ nevlastní podíl na bytech, pak ovšem vůbec není vlastník podílu na bytech. Takže o těch bytech nerozhoduje a nemá do věci co mluvit. Uvědomujete si to?

Za páté:
Nevím, proč do celé záležitosti mícháte jakýsi výbor jakéhosi SVJ. Každý z bytů, které spoluvlastníte, je prostě jednotka v podílovém spoluvlastnictví. O hospodaření s majetkem ve spoluvlastnictví rozhodují pouze podíloví spoluvlastníci tohoto majetku. Nerozhoduje ani výbor, ani SVJ. Rozhodování spoluvlastníků jednotky mezi sebou se děje podle § 1126 až § 1133 nového Občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…. Spoluvlastníci mohli většinově rozhodnout, že jejich byty budou pronajímány. Asi tak rozhodli, když píšete, že byty pronajímány jsou.

Za šesté:
Tvrdíte, že jde o bezdůvodné obohacení. Soud to může vidět jinak. Jakpak dlouho ten stav už trvá? Pár let? Pak jde nejspíše o konkludentně uzavřenou smlouvu. Nejedná o bezdůvodné obohacení, nýbrž o normální závazkový vztah mezi vlastníkem věci a pronajímatelem věci. Ta smlouva nemusí být písemná, a to tedy budete těžko prokazovat co je jejím obsahem.
------------------------------------------------------------------

Poslyšte, my netušíme zda jste si jako spoluvlastníci těch bytů sjednali se SVJ nějakou dohodu o pronájmu vašeho majetku. Pokud taková dohoda existuje, řídí se podle ní jak SVJ, tak všichni spoluvlastníci každého z oněch bytů. V tom případě jsou nájemní smlouvy sjednány mezi pronajímatelem (SVJ) a jednotlivými nájemci. Nájemné oprávněně náleží pronajímateli (tedy SVJ). Pronajímatel zpravidla platí vlastníkovi pronajímané věci odměnu. Ale to musíte vědět v první řadě Vy sám, co bylo snad sjednáno.

Pokud SVJ snad pronajímá cizí majetek svým jménem, pak má příjmy z pronájmu, které musí každoročně zdaňovat. Více nemohu napsat, pro nedostatek konkrétních údajů o právním stavu.
-----------------------------------------------------------------

Na závěr poznámka k Vašemu plánu na soudní vymáhání:
Podle § 1116 NOZ platí, že „vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba“. Takže soudní spor povedou všichni spoluvlastníci proti pronajímateli, nebo půjde o spoluvlastnický spor: jeden ze spoluvlastníků vůči ostatním spoluvlastníkům.

Není však možné vést spor jednotlivého spoluvlastníka bytu vůči pronajímateli tohoto bytu. Cesta, o kterou se snažíte, je podle mého názoru neprůchodná. Řekla Vám toto Vaše právnička rovnou?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.