Vložil lake, 1. Červenec 2015 - 8:51

Korky, co zde píšete je obdivuhodná směsice nepravd, lží a desinterpretace práva. NAvíc se to již nijak netýká úvodního dotazu.

Vlastník spravovaného majetku je samozřejmě vůči SVJ v pozici objednatele. Jste asi jediný,který toto neví. Judikoval to již Ústavní soud v nálezu I. ÚS 646/04 ze dne 08.03.2005. Viz http://www.portalsvj.cz/…ek-na-spravu#….

Podle§ 9 ZoVB platí, že „společenství vlastníků jednotek je právnická osoba,která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen „správa domu“), popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, které slouží i jiným fyzickým nebo právnickým osobám“.

Ze zákonné definice SVJ(2000) se podává, že SVJ je v pozici příkazníka, který vykonává příkazy vlastníků jednotek. Samotné SVJ rozhoduje jakoprávnická osoba pouze ve věcech, vyjmenovaných v § 9 ZoVB. Je k tomu bohatá konstantní judikatura. Takže vlastníci si mohou u SVJ (nebo u kohokoliv jiného) objednat například zateplení svého domu, nebo nějakou (finanční či jinou) službu.

Pokud nevíte ani toto, pak nejste schopen vykonávat funkci ve výboru. Platí tedy pro Vás ustanovení § 159 NOZ:

89/2012 Sb. § 159
(1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

Další část Vašeho textu je už zcela mimo téma. Mimochodem, ukazujete opět naprostou neznalost práva. Netušíte, že za závazky právnické osoby ručí vlastníci jednotek. Kdybyste tuto základní skutečnost věděl, neptal byste se tak hloupě kdo co zaplatí v případě nedobytnosti dluhu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.