Vložil Korky0202, 1. Červenec 2015 - 8:29

1.) Nákladem SVJ nemůže být částka vynaložena na zateplení. Tento náklad nese v danou chvíli úplně někdo jiný. Podívejte se, jak se účtuje čerpání úvěru. Takže dle Vaší teorie nemám v danou chvíli jako statutár co vymáhat.

2.) SVJ nic neuhradilo – uveďte mi jediný souvztažný zápis při čerpání úvěru, který proběhne buď na nákladových účtech ve třídě 5 či na účtech, kde SVJ eviduje svoje peníze a jejich tok. To, zda tak činilo z vlastních zdrojů je jedna z nejdůležitějších věcí a nelze ji ignorovat, jak vy činíte.

3.) Vážený pane, nemáme stejný případ, daný účet se jmenuje úvěr, náklady s ním se účtují průběžně, a existují něco jako náklady příštích období, pokud Vám to něco říká. Zákon ve správě společné věci nerozděluje na vlastníky bývalé a nové. Zhodnotil se společný majetek, s majetkem jsou spojeny povinnosti i práva. S tímto majetkem jsou spojené závazky pro všechny vlastníky daného společného majetku bez ohledu na to, zda se tím vlastníkem stali dříve či později.

4.) Nic takového jsem netvrdil. Tvrdím, že pokud vlastníci bytových jednotek rozhodnou o tom, že tento úvěr budou jednotliví vlastníci (členové SVJ) hradit nějakým způsobem (forma příspěvku – či dle vaší terminologie splátkový kalendář a uznání dluhu) zavázali se k tomu, že se jedná o závazek plynoucí z držby jejich společného majetku, který byl zhodnocen a s tímto majetkem je též spojený. To znamená, přijdu-li o daný majetek můj závazek zaniká.

5.) To, že SVJ spravuje cizí majetek, je Vaše teorie, já váš názor nesdílím. Tvrdím, že vlastníkům nemůžete dát k úhradě náklad na zateplení, který nesl někdo jiný, o němž SVJ neúčtovalo.

6.) Do účetnictví se to dostává, ale nikoliv jako náklad. Schválně si zapište podvojně, předpis faktury a její uhrazení při čerpání úvěrem. Předpis faktury od dodavatelem Vám nedává právo po někom něco chtít.

7.) Vážený pane lake, neposkytuje finanční službu, pokud je v postavení toho, kdo provádí nějaký příkaz na základě toho, že spravuje společnou věc, a že k tomu dostal příkaz. Rozložení splátek na toliko let obhájíte absolutně bez problémů. Prostudujte si druhy úvěrů, jejich členění a účelovost.

Vážený pane lake, takže když je v zákoně uvedeno, že SVJ je založeno za určitým účelem a nesmí vykonávat podnikatelskou činnost, což poskytování finančních služeb je, tak je to fantazie?

A já tvrdím, že to myslíte sice dobře, ale je to cesta do pekel. Navíc netvrdím, jak se daný příspěvek má jmenovat, jak píšete v závěru svého příspěvku.

Nic takového se v účetnictví také neobjevuje!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.