Vložil lake, 28. Červen 2015 - 22:44

Ptáte se: „Jak máme zavést splátku úvěru do předpisu měsíčních úhrad jednotlivých vlastníků?“

Odpověď zní: NIJAK.

Takový nesmysl ať Vás ani nenapadne. Podle § 1414 NOZ platí, že správce cizího majetku vede spolehlivé záznamy o spravovaném majetku a nesmí smísit svůj vlastní majetek s majetkem pod svou správou. Nemůže tedy být ani řeči o tom, že splácení svého vlastního dluhu by SVJ mohlo vymáhat na vlastnících jednotek, jako by šlo o náklad na správu domu.

Porušil byste zákon, viz trestný čin podle § 254 TrZ zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění (pro informaci: http://www.danarionline.cz/…eni-a-jmeni/). Nepochybně by šlo i o souběh s trestným činem podvodu, spáchaným v organizované skupině (výboru SVJ).

Uvědomte si o čem účtujete a jakou činnost provádí SVJ. Společenství si vzalo úvěr pouze pro sebe. Náklad na splácení tedy nese samo. Je vyloučeno předepsat vlastníkům jednotek náklad, který není nákladem na správu domu.

Náklad na správu domu najdete ve vašem účetnictví, pokud je vedeno řádně. Jde o částku, kterou SVJ uhradilo zhotoviteli díla. A pouze tuto částku jste byli oprávněni ihned vymáhat na objednatelích díla – těch osobách, které byly v okamžiku opravy či zlepšení jejich majetku vlastníky jednotek v domě.

Takže okamžitě s platbou zhotoviteli zavedlo SVJ do účetnictví také pohledávku za dlužníky ve stejné výši, rozúčtováno podle jejich spoluvlastnických podílů. Jedná se o pohledávku z dlužných příspěvků na správu domu. Povinností výboru bylo sdělit vlastníkům jednotek výši dlužné částky předpisem a ihned vymáhat. V předpisu plateb jde o úhradu nákladu na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB.

Pokud ovšem vaše SVJ nemělo na počátku finanční prostředky na realizaci celé akce, měli jste si s vlastníky jednotek předem dohodnout způsob úhrady. Logické bylo požádat o uhrazení zálohy předem – pak by si SVJ nemuselo zajišťovat peníze v bance. Druhá možnost byla odklad platby a splátkový kalendář – ovšem taková finanční služba dlužníky něco stojí! Nikdo nemůže počítat s tím, že by dostal zdarma odklad platby na desítky let.

Pokud SVJ podlehlo tlaku vlastníků jednotek a poskytlo jim odklad plateb se splátkovým kalendářem na více let, šlo o poskytnutou službu, o které SVJ je povinno účtovat jako o službě – peněžní výpůjčce poskytnuté dlužníkům. Zvýšené náklady na tuto službu se naúčtují těm, kterým SVJ tuto službu poskytuje. Nejde tedy v žádném případě o náklad na správu domu.

V předpisu plateb se toto objeví jako speciální finanční služba na základě dvoustranné smlouvy mezi věřitelem a dlužníkem, protože splácení nijak nezávisí na tom, zda dlužník je či není vlastníkem jednotky v domě. Dlužníkem je po celou dobu splácení ta osoba, pro kterou SVJ opravilo či zlepšilo její majetek. Dlužník zůstává dlužníkem a splácí i po tom, co zcizí svou jednotku. Nabyvatel jednotky žádnou platební povinnost automaticky nepřebírá. Divíte se? Pak jste se neměli vůbec pouštět do poskytování finančních služeb tohoto typu.

Uvědomte si také, že náklad na poskytovanou službu může SVJ rozúčtovat pouze mezi osoby, které službu čerpají. Vlastníci, kteří složili celý svůj podíl předem (jsou-li takoví) se nijak nepodílejí na nákladech, které SVJ má v souvislosti s poskytováním finančních služeb jednotlivcům (náklady na sjednání úvěru, na vedení úvěrového účtu, na splácení jistiny, na splácení úroků).

Toto vše jste samozřejmě měli sjednat písemně před zahájením celé akce. Nikdo rozumný se nepouští do realizace bez řádně sjednané smlouvy ohledně financování. A že SVJ sjednalo úvěr bez písemného krytí a písemných smluv se všemi dlužníky – to je hazard a neřádné hospodaření.

Pokud SVJ nesjednalo s budoucími dlužníky v předstihu písemné smlouvy se splátkovým kalendářem, pak nepostupujete s péčí řádného hospodáře. Není přece normální půjčovat desítkám osob statisícové částky na desítky let bez řádných písemných smluv s dlužníky. Pohybujete se již daleko za hranou zákona.

Samotný úvěr přijatý SVJ-právnickou osobou není nákladem na správu domu a vůbec se nesmí objevit v předpisech plateb vlastníkům jednotek. Jde o vlastní náklad právnické osoby. SVJ si úvěrem pouze zajišťuje cashflow – půjčuje si peníze od banky, aby je mohlo dále půjčovat dlužníkům. Pokud se pokusíte o finančních tocích účtovat jinak, půjde (jak jsem už napsal) o dva trestné činy.

Když se SVJ pokouší hrát si na banku, musí k tomu mít členové výboru také dostatečné znalosti, aby věděli co dělají, jak se o tom má účtovat, a jaké to má všechno právní důsledky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.