Vložil lake, 27. Červen 2015 - 16:56

Úvodní dotaz je čistě teoretický, ovšem v něm uvedená situace nemůže nikdy nastat.

Věta, uvedená v § 105 zákona č.304/2013 Sb., zní: „Neplní-li zapsaná osoba povinnosti podle § 104 opakovaně nebo může-li takové neplnění mít závažné důsledky pro třetí osoby a je na tom právní zájem, může rejstříkový soud i bez návrhu zahájit řízení o zrušení zapsané osoby s likvidací; (…)­.“

Uvedené ustanovení lze vyložit tak, že rejstříkový soud je oprávněn zahájit řízení o zrušení zapsané osoby pouze v tom případě, že tato osoba se zrušuje s likvidací. Vůči právnickým osobám zrušovaným bez likvidace však rejstříkový soud takovou pravomoc nemá. Nemůže zahájit „řízení s likvidací“. Porušil by zákon.

Právnická osoba SVJ se zrušuje vždy bez likvidace, bez ohledu na to, zda se jedná o SVJ(2000), nebo o SVJ(2012). Proto soudím, že ustanovení § 105 se na SVJ nevztahuje.

Podle tohoto výkladu hrozí SVJ pouze sankce podle § 104 zákona č.304/2013 Sb. – to je uložení pořádkové pokuty zapsané osobě do výše 100000 Kč. Tato pokuta může být ukládána i opakovaně, jestliže právnická osoba neuposlechne výzvy rejstříkového sou­du.

Za dluhy právnické osoby ručí vlastníci jednotek celým svým majetkem. Vlastníci jednotek, nachystejte si peníze …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.