Vložil FrantaF, 28. Červen 2015 - 10:28

Jsem v časové tísni a nebudu polemizovat rozsáhle. Pouze pár řádků a názorný příklad s grafy. Hodnoty jsou převzaty ze skutečného rozdělení tepla domě s 96 byty. Poměr složek je 50:50, limity odchylky od průměru ±40%. Hodnoty ukazuje spojnice „Limity“. Výpočet respektuje vyhlášku. Maximální hodnota překročení je 120%. Dva grafy zobrazuje tytéž hodnoty, první v Kč na m², druhý v %.

Spojnice grafů.

Polohové redukce – spojnice hodnot po úpravě polohovými redukcemi.

Limity – spojnice hodnot po eliminaci limitů odchylky od průměru.

Základní složka – zvýšení základní složky na hodnotu, při níž se nejvyšší nadlimitní hodnota vejde do limitu.

Na m² – spojnice při rozdělení nákladů podle plochy

Ze srovnání zřetelně vidíme, že spojnice „Polohové redukce“ a „Limity“ mají u prvních 89 bytů pouze malou vzájemnou odchylku. Odchylka je úměrná růstu nákladů. Spojnice má počátek hodnot u 60% (od průměru –40%). U zbývajících 9 bytů spojnice „Polohové redukce“ vzrůstá až do 220% (od průměru +120%), proto nevyhovuje vyhlášce. Spojnice „Limity“ zůstává u těchto bytů na hodnotě 140% (od průměru +40), výpočet respektuje vyhlášku.

Spojnice „Základní složka“, zobrazuje výši hodnot nákladů které by vznikly zvýšením základní složky natolik, aby se snížila hodnota nejvyššího překročení limitu na povolenou úroveň limitu, tedy +40%. Spojnice má začátek u 86% (od průměru –14%) a končí na hodnotě 140% (od průměru +40%). Tento způsob rozdělení nákladů je mnohem blíže hodnotám rozdělení podle plochy než vyhláškou stanovený postup.

Grafy a text je možno shlédnout na odkazu http://1drv.ms/17lm27F Soubor „Úprava tří způsobů rozdělení“. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.