Vložil lake, 26. Červen 2015 - 18:19

Pane Zdenku, soudím, že nemáte pravdu ohledně výkladu pojmu „třetí osoba“, použitého v zákonu č.304/2013 Sb.. Také nemáte pravdu, když tvrdíte, že „obsah nových stanov je pro [všechny vlastníky jednotek] závazný okamžikem jejich schválení.“

Nevzal jste do úvahy základní právní předpis, který působí mezi osobami. Tímto předpisem je Občanský zákoník. Podle NOZ platí:

89/2012 Sb. § 570
(1) Právní jednání působí vůči nepřítomné osobě od okamžiku, kdy jí projev vůle dojde; (…).

Z tohoto obecného pravidla neexistuje výjimka. Z uvedeného plyne, že nemůže být ani řeči o tom, že by stanovy měly být účinné vůči všem vlastníkům jednotek již okamžikem jejich schválení (přijetí). Je to samozřejmě jinak. Napsal jsem zde už jednou jasně, že stanovy jsou účinné ihned pouze pro ty vlastníky jednotek,kteří jsou přítomni na shromáždění v okamžiku hlasování o nových stanovách.

Stanovy jsou smlouvou sui generis mezi právnickou osobou a členy právnické osoby. Ti členové, kteří nebyli při schvalování stanov přítomni, jsou chráněni ustanovením § 570 NOZ.

  • Není možno vymáhat povinnosti a plnění podle nových stanov dříve, než člen měl možnost seznámit se s projevem vůle právnické osoby.
  • Soukromoprávní způsob dojití projevu vůle mohou upravovat stanovy SVJ: doručení stanov členovi, nebo doručení oznámení o tom, kde se s novými stanovami mohou členové seznámit, nebo vyvěšení stanov na desce SVJ, atd.
  • Veřejnoprávní způsob dojití projevu vůle je zakotven v zákonu č.304/2013 Sb: je jím zveřejnění stanov ve sbírce listin rejstříkového soudu. Na základě principu materiální publicity jsou pak zveřejněné stanovy účinné vůči každému (tedy nejen vůči členům SVJ).

Že mám v této věci pravdu ukazuje i právní úprava spolku v NOZ. Podle § 259 NOZ platí, že „právo dovolat se neplatnosti rozhodnutí zaniká do tří měsíců ode dne, kdy se navrhovatel o rozhodnutí dozvěděl nebo mohl dozvědět, nejpozději však do jednoho roku od přijetí rozhodnutí“.

I z toho je zřejmé, že zákonodárce rozlišuje den přijetí rozhodnutí a den účinnosti rozhodnutí vůči členovi. Zákon nespojuje účinky stanov s okamžikem jejich schválení (objektivní hledisko), nýbrž teprve s okamžikem, kdy se jednotlivý člen o obsahu dozvěděl či mohl dozvědět (subjektivní hledisko). Jiný právní názor by totiž byl jednoznačně neústavní.
----------------------------------------------------------------

Domnívám se také, že se mýlíte ve výkladu pojmu „třetí osoba“. Tímto pojmem se v českém právu označuje ten, kdo není účastníkem dvoustranného či vícestranného právního jednání. Při přijetí stanov nemusí být přítomni všichni (kromě schválení prvních stanov SVJ(2012)). V SVJ(2000) postačuje ke schválení změny stanov přítomnost těsně nadpoloviční většiny. Takže třetími osobami jsou také všichni vlastníci jednotek, kteří se nezúčastnili na shromáždění a nemají tedy (zatím) povědomost o obsahu nových stanov.

  • První osoba je samotná právnická osoba SVJ. Na ni dopadají nové stanovy ihned v okamžiku schválení (pokud nemají odloženou účinnost).
  • Druhé osoby jsou účastníci shromáždění. Na ně dopadají nové stanovy ihned v okamžiku schválení (pokud nemají odloženou účinnost).
  • Třetími osobami jsou (kromě nespecifikovaného okruhu všech externích osob) také další vlastníci jednotek, kteří na shromáždění nebyli přítomni a procesu schvalování se neúčastnili.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.