Vložil lake, 20. Červen 2015 - 19:58

Pane Pavle,

k vrácení peněz zaslaných bez právního důvodu může mít předsedkyně onoho SVJ dobrý důvod. V první řadě platí:

89/2012 Sb. § 1910
Proti své vůli nemůže být věřitel nucen, aby přijal něco jiného, než co přísluší k jeho pohledávce, a dlužník nemůže být nucen, aby poskytl něco jiného, než co je dlužen. Totéž platí o místě, čase a způsobu splnění.

Takže předsedkyně je oprávněna rozhodnout o vracení bezdůvodných plateb. Samozřejmě nemá takovou povinnost, ale na to se paní Radča v úvodním příspěvku neptala.

Dále platí, že SVJ, které přijalo platbu bez právního důvodu, se tím bezdůvodně obohatilo. SVJ v tomto případě není v dobré víře. Ví se totiž bezpečně kolik má vlastník jednotky hradit a kdy. Postavení obohacené osoby, která není v dobré víře, upravuje NOZ:

89/2012 Sb. § 3004
(1) Obohacený, který nebyl v dobré víře, vydá vše, co obohacením nabyl, včetně plodů a užitků; rovněž nahradí užitek, který by ochuzený byl získal. (…).

Takže oba manželé, kteří (snad omylem) platí dvojmo, mohou po SVJ podle své úvahy požadovat nejen vrácení přeplacených částek plynoucích z konečného vyúčtování. Mohou požadovat také veškeré plody a užitky (zejména úroky), a to i ty úroky, které by byli získali, kdyby si částku uložili na termínovaný vklad v Německu. SVJ bude povinno jim toto uhradit, i když přijaté částky nebyly na účtu Vašeho SVJ úročeny.

Proto chápu předsedkyni SVJ z úvodního příspěvku: prostě nechce mít v účetnictví tajemné částky navíc, o kterých není schopna říci, zda jde o nezdaněné příspěvky, o zálohy na správu, či o zálohy na služby, či o něco jiného (zdaněného).

Klidně může vracet bezdůvodné platby plátcům, má na to právo. A doporučil bych, aby nebyly vraceny částky v plné výši: SVJ je oprávněno si odečíst náklad, který mělo s přijetím neoprávněné platby, jejím zaúčtováním a s jejím zpětným zasláním na účet plátce. I toto plyne přímo z NOZ:

89/2012 Sb. § 3005
Kdo předmět bezdůvodného obohacení vydává, má právo na náhradu nutných nákladů, které na věc vynaložil, a může od věci oddělit vše, čím ji na svůj náklad zhodnotil, je-li to možné bez zhoršení podstaty věci.

Když takto každý obdrží zpět částku sníženou automaticky o 200 Kč na každou bezdůvodnou platbu, naučí se vlastníci poměrně rychle, že přeplácet bez důvodu a bez předchozí dohody není pro ně výhodné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.