Vložil Pavel, 20. Červen 2015 - 17:52

JaVo,

máte zákonnou oporu pro své tvrzení, že je SVJ povinno nevyžádané platby vracet?

Já mám jiný názor. Uvedu 4 příklady, proč se nehrnu do vracení plateb.

1)Člen SVJ odjede dlouhodobě z místa bydliště, do ČR nebo mimo ČR. Tak zaplatí dopředu ze svého českého účtu. Kdybych peníze vrátil, tak se stane dlužníkem v následujících měsících a já ho budu urgovat o zaplacení.

2)Pokud člen SVJ odjede dlouhodobě z místa bydliště a zaplatí složenkou peníze dopředu, tak ani nemám možnost peníze vrátit, protože vím, že si je na poště nevyzvedne a peníze se mi vrátí na účet. Pouze vzniknou všem členům SVJ zbytečné náklady.

3)Člen SVJ nechce měnit trvalý příkaz a tak nechá trvalý příkaz v loňské výši.

4)Závěrem uvedu poněkud kuriózní příklad. Manželé se odstěhovali do Německa. V KN mají nahlášenou adresu z různých konců Německa. Příspěvky platí oba, takže vzniká přeplatek ve větší výši. Po emailu nekomunikují, resp. neodpovídají na výzvy, aby platil jen jeden. Komu bych měl vracet? Mám opakovaně škemrat o to, aby platil jen jeden? Možná jsou v rozvodovém řízení a chtějí dokázat, kdo se o byt stará. Já to nevím a nechci se nechat zatáhnout do jejich problémů. Rozhodně jim nic vracet nebudu.

Pokud chce člen SVJ platit více, tak předpokládám, že se jedná o člověka s rozumem průměrného člověka a nebudu ho přesvědčovat, že na účet SVJ nesmí posílat více, než je předepsáno. Zároveň nejsem jako člen výboru jeho sluha, abych se staral o jeho finance.

Samozřejmě peníze přijaté nad určený rozpis SVJ nezdaňuje. Neznám takové ustanovení ZDP a nikdo ho tu neuvedl.

Nevidím tedy důvod, proč peníze vracet.

Možná mi ale poskytnete nějaké ustanovení zákona? :-))

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.