Vložil Pavel, 16. Červen 2015 - 6:02

Paní Dagmaro,

je několik webů, kde se problematika BD a SVJ probírá. Namátkou:

http://www.okolobytu.cz/…tnictvi.html

Nevím, jestli odkaz bude funkční a tak na závěr tohoto příspěvku připojím citaci. Oproti informaci z roku 2013 přidávám, že od 2014 je výhodnější družstvo než konglomerát SVJ a BD, o který usilujete, i v dani z příjmů.

Ještě mi nikdo neodpověděl, proč se domnívá, že SVJ je výhodnější, mimo prodeje a neomezeného pronájmu. Ani Vy jste neuvedla argument, jen stále píšete, že chcete byt do vlastnictví. Že je to ekonomicky nevýhodnější, provozně a právně složitější, že je to proti vůli většiny, Vás nezajímá.

Hezký den!

Pavel

_____________­________________________­________________

[#2494] Re: Družstvo nájemníků X vlastnictví 20.11.2013 14:32

Pavel

Pokud chcete byt prodat, tak na byt ve vlastnictví kupec získá hypotéku. Pokud chcete z bytu udělat ubytovnu pro nepřizpůsobivé, tak je lepší byt ve vlastnictví. To jsou základní dvě výhody bytu ve vlastnictví (osobní vlastnictví neexistuje, viz Ústava).

Bydlení v družstevním domě má více výhod. Osobně ho považuji za daleko výhodnější. Platíte menší daň z nemovitosti, při převodu členských práv a povinností neplatíte daň z převodu nemovitostí, nemůže se stát, že byste měla za sousedy podezřelé nájemníky, protože nájemníky schvaluje představenstvo atd. Pro různé opravy a modernizace je jednodušší forma družstva než SVJ. V SVJ se zasekne jeden kverulat a můžete na nějakou modernizaci domu zapomenout.

Zkrátka pokud chcete jen bydlet a nechcete s bytem podnikat, je družstvo výhodnější. Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.