Vložil lake, 6. Červen 2015 - 7:03

Pane Vlastníku jednotky,

napsal jste zde (dvakrát) nepravdy o působnosti shromáždění. Tím, že jsem poukázal na znění zákona č.67/2013 Sb. jsem jednoduše prokázal, že nemáte pravdu.

  • Není pravdou Vaše tvrzení, že „… shromáždění vlastníků jednotek může rozhodovat pouze v mezích své působnosti dané zákonem, kterou je správa společné věci“. Takové omezení neobsahuje žádný celostátně platný právní předpis. Pokud chcete nadále tvrdit opak, musel byste k tomu citovat příslušné zákonné ustanovení.
  • Není pravdou Vaše tvrzení, že „… je zákonem vymezena (a tím omezena) rozhodovací působnost shromáždění vlastníků jednotek právě na správu společného domu a pozemku“ To je opět stejná nepodložená nepravda.

Že je tomu jinak, prokazuje znění § 1208 NOZ. Demonstrativní výčet oprávnění shromáždění obsahuje i rozhodování „… o členství SVJ v právnické osobě, o volbě a odvolávání členů volených orgánů, schválení účetní závěrky, o schválení druhu služeb a výše záloh na jejich úhradu“. Toto ustanovení NOZ obsahuje také generální oprávnění pro shromáždění k „… rozhodování v dalších záležitostech určených stanovami nebo v záležitostech, které si shromáždění k rozhodnutí vyhradí“. Další oprávnění shromáždění vlastníkůjednotek vyplývají z jiných právních předpisů, jako je např. § 6 již zmíněného zákona č.67/2013 Sb. o službách.

To je velmi široký rozsah působnosti, který určitě nezahrnuje pouze záležitosti správy domu a pozemku. Shrnuji to demonstrativním výčtem:

  • spoluvlastnické záležitosti a konečné potvrzení změny spoluvlastnických vztahů,
  • záležitosti správy domu a pozemku,
  • záležitosti správy právnické osoby SVJ(2012),
  • záležitosti vnitřních právních poměrů právnické osoby SVJ,
  • záležitosti právních vztahů mezi SVJ(2012) a jinými subjekty (banky, pojišťovny, právnické osoby působící v oblasti bydlení, atd.)
  • záležitosti týkající se poskytování služeb spojených s užíváním bytů,
  • další záležitosti, které jsou uvedeny ve stanovách,
  • další záležitosti, které si shromáždění pro sebe vyhradí svým rozhodnutím..

Zákonné hranice oprávnění shromáždění jsou tedy mnohem širší, než se snažíte tvrdit Vy bez znalosti právních předpisů. Tyto hranice nelze vždy odvodit ze zákona, nýbrž mohou být definováby v soukromoprávním ujednání – ve stanovách konkrétního SVJ.

Pozdravuji zejména místní blbečky, kteří Vašim blábolům dávají kladné body.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.