Vložil lake, 6. Červen 2015 - 7:56

Pane Knore, pokud jste ustanovení § 1206 přečetl x-krát, pak Vám jistě neušel obsah klíčové věty tohoto ustanovení:

„K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.“
  1. Kterýkoliv zákon má tedy přednost před kvorem uvedeným v § 1206 NOZ, jestliže určuje hlasovací kvorum vyšší než je v § 1206. To je namátkou případ hlasování podle § 1169 NOZ, podle § 1128 až § 1133 NOZ, podle § 1214 NOZ, podle § 6 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb..
  2. Stanovy kteréhokoliv SVJ mají přednost před kvorem uvedeným v § 1206 NOZ, i před obsahem kterékoliv právní normy kteréhokoliv zákona podle bodu č. 1, jestliže určují hlasovací kvorum ještě vyšší.

Není tedy pravdivá Vaše obecná domněnka: „Stanovy by ale neměly být v rozporu s literou zákona. Norma nižšího stupně by neměla být v rozporu s normou vyššího stupně.“.

Vy na tom něčemu nerozumíte? Má odpověď je stále stejná: přečtěte si § 1206 NOZ. Citovaná věta je určitá a srozumitelná.

Ponechávám stranou, že stanovy nejsou „normou nižšího stupně“. Stanovy vůbec nejsou (právní) normou. Právní podstata tohoto dokumentu je odlišná: jstanovy jsou dohodou sui generis, sjednanou v oblasti soukromého práva, a vymahatelnou pouze navzájem mezi těmi, kdo se podle této dohody řídí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.